Nieuwe wandelroute: ontdek de wildernis van de Baltische staten

Redactie Lonely Planet

Een nieuwe, 2.141 kilometer lange wandelroute verbindt de bossen en nationale parken van Estland, Letland en Litouwen. Een unieke manier om de wildernis van de regio te verkennen.

De Forest Trail is verdeeld in etappes van 20 kilometer met accommodatie- en vervoeropties, en voert wandelaars langs bospaadjes, landweggetjes en zand- of kiezelstranden. De route begint op de grens van Polen en Litouwen, in de buurt van het dorp Lazdijai, en loopt via Ria door Letland om te eindigen in Tallinn in Estland.

Moerasland in Kemeri National Park in Letland | Foto: imantsu / iStock

Het langeafstandspad is onderdeel van de Europese wandelroute E11 en zal zo’n 102 tot 114 dagen kosten om af te ronden. Van de 2.141 kilometer ligt 747 km in Litouwen, 674 km in Letland en 720 km in Estland. Wandelaars kunnen uitgebreide informatie, kaarten en downloadbare GPX-routes van de website van Baltic Forest Hiking halen om hun reis mee te plannen. Hierin wordt uitleg gegeven over begin- en eindpunten, hoe lang een etappe naar schatting duurt en op wat voor ondergrond je zult wandelen. En, het belangrijkst: wat voor moois je langs de weg allemaal tegen zult komen.

Hoogtepunten zijn het Dzukija National Park, een prachtig, natuurrijk park van 555 vierkante kilometer, en Zemaitija National Park, allebei in Litouwen. In Letland komen Kemeri National Park en Gauja National Park voorbij, en in Estland wandel je door de nationale parken Lahemaa en Alutaguse.

Delen van het pad worden nog ontwikkeld, nog niet alle stukken zijn bewegwijzerd.

Openingsbeeld: FotoGablitz / iStock