Nieuwe doorbraak kan de koraalriffen helpen herstellen

Redactie Lonely Planet

Koraalriffen in onze zeeën hebben het zwaar door de opwarming van de aarde. Veel zijn al verbleekt en afgestorven, maar door een nieuwe technologie is er hoop. Getransplanteerd gezond koraal leefde weer op in beschadigd gebied.

Tijdens een experiment hebben onderzoekers een stukje koraal uit een gezond gebied gehaald en deze vervolgens geplant in een zwaar beschadigd deel van het Australische Great Barrier Reef. In maar acht maanden groeide het uit tot een gezond, levendig stuk koraal tot wel 5 cm lang.

Wetenschappers hebben een grote rol gespeeld in het behalen van dit succes. Ze verzamelden zaadjes van het koraal en lieten deze uitgroeien tot larven in speciale tanks waarna deze zijn uitgezet in beschadigd gebied. De volgende stap is het testen op nog grotere schaal. Garantie dat de methode dan ook zal werken is er niet, maar deze doorbraak is een van de grootste tot nu toe. 

Veel experts geloofden dat de afgestorven en beschadigde koraalriffen nooit meer hersteld konden worden nadat een verhoging in zeetemperatuur ze kapot maakte. Als de opwarming in dit tempo door gaat, is 90% van alle bestaande koraalriffen weggevaagd bij het jaar 2050. Dit heeft catastrofale gevolgen voor het ecosysteem, maar ook voor de toerisme-industrie, medicijnen en voedsel. 

Iedere stap in de juiste richting is van groot belang. Natuurlijk neemt dit de oorzaak niet weg: namelijk de opwarming van de aarde. Lees hier wat je zelf kan doen om met kleine dingen je reis milieuvriendelijker te maken.

Openingsbeeld: RainervonBrandis /iStock