Nieuw regenwoud ontdekt met behulp van Google Earth

Floor Sudowe

Anno 2018 is het moeilijk te geloven dat er nog steeds plekken op de wereld zijn die we nog niet ontdekt hebben. Maar deze onverschrokken natuurwetenschapper heeft bewezen dat je met een gezonde dosis geduld en het gebruik van de meest toegankelijke moderne technologie nog altijd onontdekte plekken kunt ontdekken. Met gebruik van Google Earth heeft Dr. Julian Bayliss onlangs een onbegaan regenwoud ontdekt, op de top van een berg in de provincie Zambezia in Mozambique.

Dr. Bayliss ontdekte Mount Lico in 2012 op Google Earth toen hij satellietbeelden van het gebied bestudeerde. Wat hem gelijk opviel was de vulkanische structuur met in het midden een donkergroen bos. Het omliggende land was bewoond of in gebruik voor landbouw maar het bos zelf zag er intact en onbegaan uit. Zijn vondst bleek ongelooflijk uniek te zijn; een plek waar nauwelijks of misschien wel helemaal geen mensen zijn geweest. Dat is een uiterst zeldzame vondst.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Rothschild Safaris (@rothschildsafaris) op

De eerste expeditie naar Mount Lico vond plaats in mei. Onder leiding van Dr. Bayliss werd een internationaal team van bergbeklimmers en wetenschappers samengesteld. Twee week lang klom het team omhoog en omlaag om de begroeiing en dierlijke bewoners van het regenwoud te onderzoeken. De vondsten worden nog steeds onderzocht maar zeker is dat er een nieuwe vlindersoort is ontdekt en de verwachting is dat er meer nieuwe insectensoorten zijn ontdekt.

Het is niet de eerste keer dat Dr. Bayliss gebruikmaakt van Google Earth bij een nieuwe ontdekking. In 2005 gebruikte hij de satellietbeelden om het grootste regenwoud in het zuiden van Afrika te ontdekken op Mt. Mabu in Mozambique. De technologie van Google maakt het volgens hem voor de gemiddelde hobbyist of enthousiasteling makkelijker dan ooit om meer van de wereld te ontdekken.

Om meer te ontdekken over Dr. Bayliss of voor foto’s van de expeditie, check je zijn site.

Meer over (door het grote publiek) onontdekte plekken lees je hier.

Openingsbeeld: USO / iStock