"New Big Five" -project laat mensen nadenken over natuurbescherming

Redactie Lonely Planet

Een internationaal natuurbeschermingsproject wil af van het traditionele "big five" -concept in de natuur - oorspronkelijk gebaseerd op de dieren op de Afrikaanse savanne die het moeilijkst te schieten en te doden waren. In plaats daarvan beoogt het "New Big 5" -project een nieuwe lijst met de vijf beste dieren te creëren, niet om op te jagen, maar om te fotograferen.

Het project roept natuurliefhebbers van over de hele wereld op en vraagt ​​mensen om te stemmen op hun favoriete top vijf dieren. De lijst zal een nieuwe bucketlist vormen voor natuurliefhebbers en fotografen over de hele wereld. Het New Big 5-project is niet beperkt tot Afrika, maar omvat dieren van over de hele wereld, waaronder gorilla's, grizzlyberen, ijsberen, wolven en nog veel meer. De resultaten van de stemming worden later dit jaar bekendgemaakt.

Opgericht door journalist en fotograaf Graeme Green, heeft het project een aantal grote figuren in de wereld van natuurbescherming aangetrokken, waaronder Dr. Jane Goodall. ‘Er zijn zoveel ongelooflijke dieren in onze wereld, allemaal op verschillende manieren fascinerend’, zegt Dr. Goodall over het project. ‘De gekozen dieren weerspiegelen zowel de karakters van de deelnemers als de kwaliteiten van het dier zelf. Elk project dat de aandacht vestigt op dieren, waarvan er velen worden bedreigd, is echt belangrijk. Ik hoop dat dit project de noodzaak benadrukt om de dieren van deze wereld te beschermen.’ De motivatie achter het project is een serieuze boodschap. ‘De natuur verkeert in crisis’, luidt een verklaring van het project. 'De komende tien jaar zijn cruciaal. Meer dan een miljoen soorten worden momenteel met uitsterven bedreigd, van iconen tot “onbezongen helden” en minder bekende katten, kikkers, vogels, hagedissen en andere soorten, elk te waardevol om te verliezen.’

De originele big five - een lijst met leeuwen, olifanten, luipaarden, Afrikaanse buffels en neushoorns - was oorspronkelijk bedacht in de 19e eeuw en verwees naar de gevaarlijkste dieren om te voet op te jagen. De dieren werden gezocht door trofeejagers. Gecombineerd met verlies van leefgebied, illegale stroperij en andere bedreigingen, werden de populaties van dieren gedurende de 20e eeuw gedecimeerd. Tegenwoordig zijn bijna alle originele big five-dieren grote zorgen voor natuurbeschermers. De zwarte neushoorn, lang door stropers gejaagd vanwege hun hoorns, wordt geclassificeerd als "ernstig bedreigd", met iets meer dan 5500 in het wild, tegenover 65.000 in de jaren zeventig. De Afrikaanse leeuw, het Afrikaanse luipaard en de Afrikaanse bosolifant worden elk geclassificeerd als 'kwetsbaar', en de Afrikaanse buffel wordt geclassificeerd als 'bijna bedreigd'.

Openingsbeeld: Freder / iStock