Natuur, ontspanning en lekker eten in juni: waar moet je heen?

Redactie Lonely Planet

Of je nu houdt van lekker eten, natuur of van ontspannen op het strand, in de maand juni is er genoeg te doen. Baan je een weg door de jungles van Borneo, leg je handdoek neer op Caribische stranden of blijf wat dichter bij huis en geniet van de Portugese cuisine.

Borneo is een lange reis, maar de babyschildpadjes maken veel goed | Foto: kjorgen / iStock

Voor wildlife en natuur

Ontdek jungles en broedende schildpadden in het droge seizoen van Borneo

Het lijkt voor sommigen onder ons een heel eind om naar Borneo te gaan voor het strand. Maar als het op dat strand opeens wemelt van pasgeboren schildpadjes, tegen een achtergrond van met wildlife gevuld regenwoud, waar voormalige koppensnellers een grotendeels traditionele levensstijl volgen – dan is het de lange reis opeens wél waard. Borneo, of specifieker, de Maleisische staten Sarawak en Sabah, zijn op hun best in de (relatief) droge maand juni, als de schildpadden broeden en de orang-oetans zich te goed doen aan de overvloed aan fruit.

Sarawak is bekend van de gemeenschappen in longhouses langs de Batang (rivier) Rajang, de drukbevolkte vleermuisgrotten in nationaal park Gunung Mulu, de neusapen en de enorme rafflesia-bloemen. Sabah kent de indrukwekkende Gunung Kinabalu-berg, het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, geweldige duikplekken én die schildpadbroedplaatsen. Beide bieden ze een rijke dierenwereld en culturele ervaringen. En ja, ze hebben beide prachtige stukken strand waar je simpelweg tot rust kunt komen.

  • Vakantieplan: Vlieg naar Kuching of Kota Kinabalu vanaf Kuala Lumpur. Er gaan geregeld vluchten tussen de twee hoofdsteden, vanaf waar bussen en boten vertrekken naar verdere, regionale bestemmingen.
  • Dit moet je weten: Sommige regeringen raden het af om naar de eilanden voor de meest oostelijke kust van Sabah te reizen. Bekijk het recentste advies voor je deze gebieden bezoekt.
  • Andere maanden: april-september zijn de droogste maanden, maar er is altijd kans op regen; oktober-maart is het nat, maar nog steeds warm.
Een drijvende markt in kleurrijk Willemstad, Curaçao | Foto: ©larigan - Patricia Hamilton/Getty Images

Voor ultieme ontspanning

Genieten van de Caribische zon – buiten de orkaanzone

De Carieb zoals je ‘m nog nooit meemaakte. De ABC-eilanden, zoals Aruba, Bonaire en Curaçao ook wel speels worden genoemd, liggen voor de noordkust van Venezuela. Juni is het perfecte moment voor een bezoek: tussen het hoogseizoen (dat toevallig ook het regenseizoen is) in de noordelijke winter en de iets hetere zomermaanden. Omdat ze in tegenstelling tot de meeste andere Caribische eilanden buiten de orkaanzone liggen, zijn de ABC-eilanden een veiligere optie deze tijd van het jaar. En toch blijven de hotelprijzen laag en de stranden minder vol.

En wat voor stranden! Van het prachtige Eagle Beach op Aruba, een favoriet onder geliefden op huwelijksreis, tot de resorts in het zuidwesten van Curaçao; het is er Caribisch genieten. Ga naar Aruba voor het nachtleven, naar Bonaire om heerlijk te duiken en snorkelen, en naar Curaçao voor een klein stukje Nederland over de grens (de cultuur en cuisine komen je voor een deel waarschijnlijk bekend voor…) – ontdek er ook de kleurrijke hoofdstad Willemstad.

  • Vakantieplan: Er gaan vanuit Amsterdam directe vluchten naar Curaçao, Bonaire en Aruba.
  • Dit moet je weten: bij Bonaire kun je rond september of oktober de koralen zien “spawnen”, een voortplantingsmethode waarbij ze massaal een soort sporen loslaten – een nachtelijk spektakel voor diepzeeduikers.
  • Andere maanden: februari-september is het constant warm en droog; oktober-januari is het regenseizoen
Neem plaats op een van de vele terrasjes in Lissabon | Foto: ©billnorman/Budget Travel 

Voor eten en drinken

Verwen jezelf met goede wijnen, lekker eten en fado in Lissabon, Portugal

Er zijn maar weinig Europese steden waar je neer kunt ploffen op een zonovergoten terrasje bij een hip café, omringd door historische architectuur, en er zeker van kunt zijn dat je niet wordt overdonderd door te dure koffie of bier. Lissabon is zo’n stad: buiten het voormalige Oostblok krijg je hier waarschijnlijk het meeste waar voor je geld. Maar de sfeer voelt er allesbehalve goedkoop! Je vindt er fantastisch eten en drinken: heerlijke presunto (gedroogde ham), port, ginjinha (kersenlikeur), zeevruchten – stuk voor stuk heerlijk en fijn geprijsd.

De stad is het charmantst in juni, als de bloemen in bloei staan en festivals zorgen voor een gezellige bedrijvigheid. Het Festa de Santo Anthonio staat helemaal in het teken van sardientjes, maar eigenlijk kun je op de straathoeken van Alfama vrijwel elk moment de geur van gegrilde vis ruiken. Neem Tram 28 – vol met toeristen, maar geweldig – voor een tour door de stad en vergeet niet om Tram 15 te nemen om de Toren van Belém en het Hiëronymietenklooster te zien. Hier vind je ook de beste pasteis de nata (custardgebakjes) van de stad.

  • Vakantieplan: De metro van Lissabon loopt vanaf het vliegveld naar het stadscentrum. Wil je een karaktervol verblijf op een handige locatie? Kies dan voor een accommodatie in de districten Alfama, Baixa of Bairro Alto.
  • Dit moet je weten: Tram 28 is de favoriete rit van zakkenrollers. Er is geen reden voor paranoia, maar het is verstandig oplettend te zijn en vooraf maatregelen te nemen.
  • Andere maanden: april-september is het warm en droog; oktober-maart is het koeler, met meer regen.

 Openingsbeeld: my_beloved / iStock