De beste nationale parken van Europa

Redactie Lonely Planet

Europa telt heel wat gebieden die erkend zijn als Nationaal Park. En het beste nieuws is dat je deze gratis kunt bezoeken. Enige toegangsvoorwaarde? Een drang naar avontuur!

Trek langs glinsterende gletsjers, ontdek fabelachtige en nog ongerepte natuur, ontmoet berggeiten…. De prachtige natuur van Europa ligt op je te wachten! 

Uitzicht op Nationaal Park Ordesa | Foto: Lukasz Janyst 

NP Pyrénées / Ordesa en Monte Perdido – Frankrijk / Spanje

Deze twee parken worden alleen gescheiden door de Pyreneeën en delen dezelfde fantastische fauna. Zo vind je er onder meer Europa’s grootste roofvogel: de lammergier. Er zijn meer dan honderd wandelroutes door de valleien heen en in Frankrijk is wildkamperen mogelijk.

Parc-pyrenees.fr; gratis

Jotunheimand is een nationaal park in Noorwegen | Foto: GCShutter / iStock

Jotunheimen – Noorwegen

Dit park bevat de 29 hoogste punten van het land en kreeg daarom ook de toepasselijke bijnaam "Home of the Giants". Hier bevindt zich onder meer de 2469 meter hoge Galdhøpiggen. In Noorwegen geniet iedereen van allemannsretten: gratis toegang tot het platteland, inclusief nationale parken! Hier kun je de spectaculaire Besseggen Ridge-wandeling maken.

Jotunheimen.com; gratis.

Herfstkleuren in het Beierse woud | Foto: ReLaxfoto.de

Beierse woud / Šumava – Duitsland / Tsjechië

Het Beierse woud is Europa’s grootste bos. Hier ontmoeten Beieren en de Bohemen elkaar. Meer dan 10.000 diersoorten leven in dit woud. Hiken, cross-country skiën en fietsen behoren tot de mogelijkheden. Wildkamperen mag.

Nationalpark-bayerischer-wald.de; gratis.

Vatnajokull is de grootste gletsjer van IJsland | Foto: kavram / iStock

Vatnajokull – IJsland

Europa’s grootste nationale park bedekt twaalf procent van de totale oppervlakte van IJsland. Hier regeert de Dettifoss-waterval, de krachtigste van het hele continent. Bezoekers komen hier voor gletsjerwandelingen en ijshakken op de grootste ijskap van het land.

Vatnajokulsthjodgardur.is; gratis

Bergtoppen in Cairngorms | Foto: oceanwhisper / iStock 

Cairngorms – Schotland

Het grootste nationale park van Groot-Brittannië strekt zich uit over een groot plateau waar de vijf hoogste pieken van het land zich bevinden. Onder meer de Ben Macdui, zo’n 1309 meter hoog, waar Am Fear Liath Mòr (een spookachtig wezen) bergbeklimmers ooit de stuipen op het lijf joeg. Er zijn ook bothies (gratis berghutten) waar je even kan uitrusten. Niet voor tere zieltjes…

Cairngorms.co.uk; gratis.

Wandelpad op de Olympusberg | Foto: mahout / iStock

Olympus – Griekenland

In de Griekse mythologie waren de pieken en kloven van Olympus de thuishaven van de twaalf Olympische goden. Tegenwoordig strijken steenarenden hier neer vanuit de lucht. De heuvels zijn het terrein van wolven en wilde katten. Wandelaars leven zich hier uit in het originele Olympische theater.

Olympusfd.gr; gratis

Brecon Beacons is een nationaal park in Wales | Foto: 2630ben / iStock 

Brecon Beacons – Wales

Nationaal Park Brecon Beacons is een "donkere lucht"-reservaat en de thuisbasis van de dreigende Black Mountains en Coed-y-Rhaeadr (Wood of the Water). Hier lopen watervallen als de Sgwd-yr-Eira (Snow Waterfall) aan de rivier Afon Hepste, waar je een pad kunt volgen dat je tot voorbij de waterval brengt.

Breconbeacons.org; gratis.

Een alpensteenbok op de Gran Paradiso | Foto: ueuaphoto / iStock 

Gran Paradiso – Italië

Op de flank van de hoogste top van Italië, de 4061 meter hoge Gran Paradiso, loopt de trotse alpensteenbok rond alsof hij hier de baas is. Dit gebied was het jachtterrein van Koning Victor Emmanuel II, maar is nu een waar paradijs voor wandelaars, klimmers en crosscountry skiërs.

Pngp.it; gratis.

Nationaal Park Oulanka in Finland | Foto: valerijap / iStock

Oulangan Kansallispuisto – Finland

Dit wonderschone park, op de grens met Finland en Rusland, vormt de habitat voor honderden rendieren. Volg er de meerdaagse Karhunkierros-route, een wandeling van zo’n vijftig mijl waarbij je gratis overnacht in hutten langs de weg.

Luontoon.fi/en/oulanka, gratis.

Lees ook: Prachtige plaatjes, infrarood landschap van Death Valley.

Openingsbeeld: Tupungato / iStock