Minigids voor Alternatief Lanzarote

Redactie Lonely Planet

Naast populaire stranden biedt het veelzijdige Lanzarote beschermde vulkaanlandschappen, wijngaarden, oude dorpjes én een legendarische architect.

Geschiedenis & Cultuur

Fundación César Manrique 

Deze galerie, net ten noorden van Arrecife, was het huis van de beroemde architect César Manrique van Lanzarote. Hij heeft dit huis, Taro de Tahiche, gebouwd in de lavavelden; de ondergrondse kamers zijn grote bubbels in de gestolde lava. Er is een Manrique-expositie en kleinere werken van Picasso en Miró (fcmanrique.org; Calle Jorge Luis Borges 16; 10-18 uur; €10).

Museo de la Piratería

Een fascinerend museum in het imposante 16de-eeuwse Castillo de Santa Bárbara in Teguise. Dit is het oudste kasteel van de Canarische Eilanden en biedt weids uitzicht op de omgeving. De exposities geven een beeld van de vele piratenaanvallen die Lanzarote in de 16de eeuw moest doorstaan (museodelapirateria.com; ma-za 9-16 uur, zo vanaf 10 uur; €3).

Een beeldenpark (door Jason deCaires Taylor) en toekomstig rif bij het Museo Atlántico

Museo Atlántico

De eerste onderwaterbeeldentuin van Europa werd in 2016 geopend aan de zuidkust van Lanzarote, 12 meter onder zeeniveau. Het is griezelig mooi, met beelden van mensen gemaakt door de Britse kunstenaar Jason deCaires Taylor. Mettertijd maakt de oceaan er een kunstmatig rif van. Tours vertrekken uit de haven Marina Rubicón. Vergeet je duikuitrusting niet (cactlanzarote.com; 10-16 uur; één uur vanaf €8).

Activiteiten

Parque Nacional de Timanfaya

Dit haast buitenaardse nationale park is in de 18de eeuw gevormd door een vulkaanuitbarsting. Fijn koperkleurig zand glijdt van vulkanische uitstulpingen naar beneden. Een uitkijkpunt, ontworpen door Manrique, staat op de verhoging Islote de Hilario. Bij Mancha Blanca Visitor Centre kan je een rondleiding boeken (reservasparquesnacionales.es).

Winkelen in Haría

Het pittoreske dorp Haría ligt in een vallei met palmbomen, kleurige bougainville en kerststerren. De centrale weg, Plaza León y Castillo, is voetgangersgebied en is op zaterdag het toneel van een ambachtelijke markt. Bij het Taller de Artesanía Reinaldo Dorta Déniz maken lokale ambachtslieden zilverwerk, keramiek, borduurwerk en stukken van palmbladeren en riet. Je kunt ze aan het werk zien voordat je iets koopt.

Rond La Geria vind je overal kleine wijngaarden in het aslandschap | Foto: Getty Images

Wijn proeven

Neem de weg LZ-30 van Mozaga naar Yaiza, door het wijngebied van Lanzarote. Dit stuk is een van de interessantste en mooiste ritten van het eiland en je komt langs twee bodegas waar je wijn kunt proeven: Rubicón (bodegasrubicon.com) en La Geria (lageria.com). Als je geen eigen vervoer hebt (of wat meer wilt proeven), ga dan een dag op stap met de Bodega Hopping Tour langs drie bodegas, inclusief een Canarische tapas-lunch (eco-insider.com; €69).

Eten & Drinken

Los Aljibes

De eerste microbrouwerij van Lanzarote is een funky bar met goed, eerlijk eten en twee biersoorten die op locatie worden gebrouwen. Geniet in de tuin met palmen en cactussen van een biertje en het uitzicht op de bergen. Je vindt de bar ongeveer halverwege tussen Costa Teguise en Tahiche, vlak bij de golfbaan, 6 kilometer ten noordoosten van Arrecife (00 34 610 454 294; Calle Bravo Murillo 6; 13-22.30 uur).

Canarische specialiteiten bij La Cantina | Foto: La Cantina

La Cantina

Dit restaurant van een Engels stel zit in een van de oudste huizen van het eiland: het staat er al 500 jaar. Ze serveren veel lokale producten; probeer een borrelplank met lokale kazen, papas arrugadas (rimpelige aardappels), gofio (geroosterd graan) en mojo (pittige salsa). Er is een uitmuntende wijnkaart (cantinateguise.com; Calle Léon y Castillo 8, Teguise; 10-23 uur; hoofdgerecht vanaf €12).

El Risco

De lokale architect César Manrique bracht zijn zomers door op La Caleta de Famara en het is nog steeds een van de beste stranden van Lanzarote. El Risco, in zeemansstijl, heeft hier een prachtige locatie, met een terras met uitzicht op zee. Op het menu staan gerechten als geitenlam-konijnterrine met een cognacreductie (restauranteelrisco.com; Calle Montaña Clara 30; 12.30-22 uur; hoofdgerecht vanaf €11).

Know-how

Beachlife

Punta del Papagayo: De kust die naar de zuidoostpunt van het eiland leidt, is grotendeels bedekt met goudkleurig strand. Het beschutte 90 meter lange Playa Mujeres, ten westen van de kaap, is populair bij snorkelaars en surfers. Ga vroeg om een goed plekje te krijgen.

Uitzicht op Isla Graciosa | Foto: rusm / iStock

Isla Graciosa: Op dit eiland net ten noorden van Lanzarote, met slechts 700 inwoners, vind je prachtige stranden, zoals Playa Francesa, het lange Playa de las Conchas (zwemmen is hier niet verstandig) en Playa Lambra aan de noordkant.

Órzola: Net ten oosten van dit vissersdorp vind je een paar rustige baaien bekend als de Playas Caletones. Hier tref je mooie, ongerepte natuur aan met fijn wit zand en ondiepe lagunes. Een klein stukje ten noorden van Órzola ligt Playa de la Cantería, geflankeerd door kliffen en bekend om de hoge golven (ga hier niet zwemmen).

Reistips

Vervoer

Vlieg vanaf Amsterdam met easyJet rechtstreeks naar Lanzarote (vanaf €101; easyjet.com). Vanaf Brussel vlieg je met Ryanair eveneens rechtstreeks naar het eiland (vanaf €68; ryanair.com). Het vliegveld ligt 6 kilometer ten zuidwesten van Arrecife; buslijnen 22 en 23 (€1; 10 min.) rijden elk halfuur naar Arrecife. Intercity Bus Lanzarote onderhoudt een redelijk compleet busnetwerk over het eiland; plan goed als je tussen kleine dorpen reist, want de bussen rijden niet regelmatig (intercitybuslanzarote.es; vanaf €1,50). Met een auto kun je het gemakkelijkst overal komen; een auto huren kan op het vliegveld, in Arrecife en bij de grote resorts. 

Verblijf

Casa de Hilario is een van de mooiste casas rurales van Lanzarote en heeft zeven stijlvolle kamers met Aziatische invloeden en handgemaakte meubels, plus een zwembad (casadehilario.com; Calle General García Escámez 19, Yaiza; vanaf €96).

Inspiratie uit het Verre Oosten: in een yurt slapen bij Finca de Arrieta | Foto: Finca de Arrieta

Aan de noordkant van het eiland vind je Finca de Arrieta, een eco-vriendelijke verzameling bijzondere verblijven, zoals Mongoolse yurts en stenen huisjes (lanzaroteretreats.com; Calle Diseminado Tabayesco 34a, Arrieta; vanaf €102).

Caserío de Mozaga is een 18de-eeuwse gezinswoning in het wijnland van Lanzarote. De kamers met hoge plafonds zijn versierd met familie-erfstukken en er is een goed dinerrestaurant (caseriodemozaga.com; Calle Malva 8, Mozaga; vanaf €132).

Iets ten zuiden van de Canarische Eilanden vind je Kaapverdië, ook een fantastische eilandbestemming.

Openingsbeeld: sssanchez / iStock