Minigids: Fjorden in Noorwegen

Redactie Lonely Planet

Beleef de weergaloze fjorden van Noorwegen: reis langs pittoreske stadjes, geniet van  panoramische uitzichten en ga het water op voor de ultieme natuurervaring.

Ervaringen op het water

Geirangerfjord veerboottocht

Deze koning der fjorden is een Unesco Werelderfgoed-locatie in het zuidwesten van Noorwegen. De 16 kilometer lange vaartocht door de fjord is een van ’s werelds mooiste. Verla-
ten boerderijen klemmen zich nog steeds vast aan de steile kliffen, terwijl ijskoude watervallen naar beneden tuimelen en in het smaragdgroene water ontspringen.

Kajakken door de Nærøyfjord en Hardangerfjord

Nordic Ventures biedt meerdere begeleide tours, waaronder dagtrips met lunch, tweedaagse kampeeravonturen en driedaagse expedities waar kajakken en hiken gecombineerd worden. Het bedrijf in Voss verhuurt ook kajaks als je er liever zelf op uit trekt (nordicventures.com; tours vanaf €87, dagkajakhuur €76).

Nordic Ventures biedt kajaktours door de fjorden | Foto: Nordic Ventures

Speedboot op de Sognefjorden

Om in kortere tijd meer van de fjorden te zien pak je een RIB door het uitgestrekte fjorden-
gebied (waterdichte uitrusting wordt verschaft, je zult het nodig hebben). De trips, georganiseerd door Fjord Safari in Flåm, kunnen uitgebreid worden met het spotten van wildlife of pitstops waarbij je in leuke dorpjes eet (fjordsafari.com; tours vanaf €62).

De beste wandelingen

Trolltunga dagtocht 

Trolltunga is een rots die hoog boven het Ringedalsvat-netmeer in de Hardanger-fjordregio uitsteekt. De wandeling begint bij Skjeggedal, van waar Trolltunga zo’n 8 tot 10 uur lopen is. Bekijk onderweg ook de Tyssestrengene-waterval (pad open juni-september).

Korte tocht naar Preikestolen

Preikestolen is een van de meest bekende en spectaculaire natuurverschijnselen van Noorwegen. Een ongeëvenaard uitzichtpunt hoog boven Lysefjord. De 3,8 kilometer lange wandeltocht omhoog duurt ongeveer twee uur. De route staat goed aangegeven en begint bij de Preikestolhytta Vandrerhjem. Tijdens de laatste klim klauter je over granieten
rots platen en langs kliffen (pad open mei-oktober).

Wandel over het eeuwenoude pad in de Aurlandsdalenvallei | Foto: Sverre Hjørnevik / Visit Norway

Vierdaagse tocht door de Aurlandsdalen-vallei

Deze cultuurrijke en natuur-overvloedige tocht van Geiteryggen naar Aurland leidt je door een 40 kilometer lange gletsjervallei. De route volgt het water van bron tot zee. De laatste etappe, van Østerbø (820m) naar Vassbygdi (95m), is het schilderachtigst en ook geschikt voor een erg leuke dagtocht (ga uit van zes tot zeven uur lopen; pad open juni-september).

Geschiedenis & cultuur

Otternes

Dit bijzondere dorpje, hoog boven het fjord tussen Flåm en Aurland, is een functionerende boerderij en een levend mus-
eum. De oudste gebouwen dateren uit de vroege 17de eeuw. In het café staan koffie, pannenkoeken en rømmegrøt, pap met gezouten vlees, op de kaart (otternes.nl; toegang €5, rondleiding €8; geopend juni-september).

Staafkerk van Urnes

De oudst bewaarde gebedsplaats van Noorwegen kijkt vanaf een sublieme plek uit over de Lustrafjord. De oorspronkelijke kerk werd rond 1130 gebouwd. Uitgebreide houtsnijwerken decoreren de noordelijke muur. Tickets zijn inclusief een interessante 45 minuten lange rondleiding. Om er te komen kun je elk uur de veerboot vanuit Solvorn nemen (€9; open mei-september).

De Staafkerk van Urnes staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst | Foto: Luigi Vaccarella / SIME

Balenstrandse grafheuvels uit de tijd van vikingen

Een kilometer ten zuiden van het vakantieresort Balestrand zijn een aantal grafheuvels uitgegraven. De ontdekking heeft o.a. een Vikingboot blootgesteld. Op een heuvel staat een standbeeld van de koning Bele, opgericht door de Duitse keizer Wilhelm II. De keizer was geobsedeerd door de Noorse mythologie en bracht hier veel vakanties door.

Know-how

Ontsnap de drukte

Solvorn Vlakbij een aantal van de beste wandel-, fiets- en kajaklocaties van Sognefjorden ligt Solvorn op een prachtige locatie.

Undredal Dit schattige dorp (onder op de foto) ligt verstopt tussen Flåm en Gudvangen, waar de traditionele uitstraling bewaard is gebleven.

De kleuren van Undredal | Foto: Zoonar / R. Pantke

Evanger Dit kleine dorp is een heerlijk vredig alternatief voor het nabijgelegen Voss. Het heeft het fijne gevoel van een speelgoedstad, met houten huizen en een prachtige locatie bij het meer.

Utne In Hardangerfjod staat het mooie Utne bekend om zijn fruitteelt en pittoreske, traditionele straten.

Rosendal Prachtig gelegen aan het Hardangerfjord en vlakbij het Folgefonna Nationaal Park ligt het dorp Rosendal.

Lees ook: Nieuwe veerdienst: Van Groningen naar Noorwegen

Reistips

De Reis

Het grootste deel van de Noorse fjorden bevindt zich aan de west- en zuidwestkust van het land, waar de vliegvelden Flesland (Bergen), Sola (Stavanger) en Vigra (Ålesund) gelegen zijn. KLM vliegt rechtstreeks vanaf Amsterdam naar deze vliegvelden, en via een tussenstop in Amsterdam vanaf Brussel (Bergen vanaf €166; klm.nl). Noorwegen heeft een efficiënt openbaar-vervoersysteem en de treinen, bussen en veerboten zijn vaak op elkaar afgestemd. De fjorden zijn verbonden door een uitgebreid netwerk van veerboten, maar verwacht in de zomer rijen en vertragingen bij de populaire oversteekpunten.

Verblijf

Westerås Gard is een prachtige boerderij boven Geiranger. Er is een restaurant waar lokale producten geserveerd worden (geiranger.no/westeras; open mei-september; vanaf €95).

Preikestolen Fjellstue's nieuwste lodge serveert heerlijk vers eten | Foto: Preikenstole Mountain Lodge

De berglodge Preikestolen Fjellstue bevindt zich aan het begin van het wandelpad naar Preikestolen boven Lysefjord. Je kunt er kiezen tussen stijlvolle, simpele kamers en familiehuisjes (preikestolenfjellstue.no; vanaf €133).

Het historische, houten Utne Hotel werd gebouwd in 17de eeuw en biedt moderne interieurs en oudere, publieke ruimten met origineel hout-snijwerk, aangevuld met antiek, textiel en schilderijen (utnehotel.no; vanaf €172).

Tijd over voor een bezoek aan de Noorse hoofdstad? Lees dan onze Minigids: een weekend in Oslo.

Openingsbeeld: Justin Foulkes / Lonely Planet