Meer delta dan land: de rivieren van Bangladesh

Jasmijn Wijnbergen

In het zuiden van Azië, omgeven door het grote India, ligt Bangladesh. Een land met een geweldige, ongerepte natuur: lage heuvels, enkele tropische regenwouden en volgroeide bamboebossen. Maar wat het land uniek maakt is het deltalandschap waarin ongeveer 250 rivieren stromen. De inwoners van Bangladesh zijn afhankelijk van het rijke, vruchtbare land, dat helaas met enige regelmaat overstroomd.

Prachtig uitzicht vanaf een boot | Foto: arlomagicman / iStock

Gangesdelta

De belangrijkste rivieren van Bangladesh zijn de Meghna, de Jamuna en de Padma. De heilige rivier de Ganges stroomt nog zo’n 100 kilometer door Bangladesh, tot hij met de Jamuna samenkomt en de Padma vormt. Na wederom ruim 100 kilometer vloeit de Padma samen met de Meghna. Dit netwerk vormt gezamenlijk de Gangesdelta. De mensen die hier wonen leven van producten als thee en rijst, die op de vruchtbare, vochtrijke velden goed gedijen. Ook is de delta het leefgebied van een paar honderd Bengaalse tijgers, een dier dat met uitsterven bedreigd wordt.

Negatieve effecten

Hoewel de vele rivieren in Bangladesh een enorme verrijking zijn voor de mensen en dieren die er in de buurt wonen, kunnen ze ook echt een last zijn. Zo’n zes maanden per jaar overstroomt rond de veertig procent van het land als gevolg van onder andere hevige regenval. Dit leidt niet alleen tot mislukte oogsten: jaarlijks verdrinkt er veel vee en zelfs mensen.

Om de hevige regenval te vermijden kun je het beste naar Bangladesh reizen in de periode van december tot en met april.

Openingsbeeld: danielrao / iStock