Lago de Yojoa: geheime oase in Honduras

Redactie Lonely Planet

Het spectaculaire Lago de Yojoa is het grootste natuurlijke meer in Honduras. Deze plek wordt steeds vaker bezocht en groeide uit tot een van de snelst groeiende regio’s van het land. Een belangrijke toeristische troef dus, want Honduras is het minst bezochte land in Centraal-Amerika. Het spectaculaire meer is een verademing voor reizigers die naar rust snakken. Verlies jezelf in de natuur, vergaap je aan de ongelofelijke setting en bewonder de biodiversiteit van Lago de Yojoa!

Bobby Durrette uit Virginia kocht in 2011 een B&B in een klein Hondurees dorpje dat kilometers verwijderd ligt van de grote toeristische trekpleisters. Vroeger zou geen enkele reiziger eraan gedacht hebben hier een stop te maken, maar Bobby is erin geslaagd de reisroute van heel wat backpackers te hertekenen. In een paar jaar tijd werd dit stukje West-Honduras de extra stop, of zelfs het alternatief, voor wie Copán of de Bay Islands wil bezoeken.

De weg tussen het levendige Peña Blanca en het slaapachtige Los Naranjos, waar Durrette’s D&D Brewery gelegen is, is geen gewone weg. De putten en scheuren in het wegdek doen zelfs de meest roekeloze chauffeurs uit Honduras snelheid verminderen en na regenval liggen miniatuurmeertjes verspreid over het asfalt. Toch trekken tegenwoordig heel wat backpackers richting Los Naranjos. Watervallen en grotten liggen op loopafstand, je kunt er prachtig wandelen en uiteraard is er het schitterende Lago de Yojoa zelf.

Het meer is een echt plaatje: 79 vierkante kilometer water dat ligt te blinken in een dal gevormd door vulkanen. Eromheen ligt een tropisch regenwoud tegen de bergflank gedrukt en de groene bergtoppen piepen er fier bovenuit. De hoofdweg tussen Tegucigalpa (de hoofdstad van Honduras) en de een-na-grootste stad, San Pedro Sula, loopt voorbij de oostelijke oever van het meer. Er is geen weg naar de westkant, waardoor deze is omgetoverd tot een halve wildernis waar het krioelt van vogels en andere dieren.

Wat te doen?

Lago de Yojoa bezoek je in de eerste plaats om er de schitterende natuur te bewonderen. De robuuste schoonheid van het meer, de bergen en het woud zijn gewoonweg prachtig. Er zijn hier niet zo veel reisorganisaties, dus bijna elke bezoeker boekt een excursie via D&D Brewery. Het is ook mogelijk om er op eigen houtje op uit te trekken. Zo kun je zelf de indrukwekkende Caves of Taulabé bezoeken: een opmerkelijk netwerk van grotten vol broze rotsformaties.

Zelfstandige reizigers kunnen naar Los Naranjos Ecological & Archaeological Park, waar een kilometers lang wandelpad langs het moeras loopt. Onderweg kom je verschillende wilde dieren tegen, die je anders nooit van zo dichtbij zou kunnen observeren. Vogels hebben van dit gebied hun thuis gemaakt- je ontdekt ze het best vanuit een roeiboot of kajak bij zonsopgang. Maak zeker een ommetje naar de waterval Pulhapanzak, een busrit van 30 minuten verderop. Klim achter het bulderende water, scheer over de bossen via de tokkelbaan of zoek afkoeling in het verfrissende water.

Waterval Pulhapanzak | Foto: gionnixxx / iStock 

Wil je de directe omgeving van het meer gaan verkennen? Dan heb je een gids nodig. Hun diensten zijn betaalbaar en wie wil kan de gids delen met andere reizigers. Bestemmingen in de buurt zijn onder meer twee nationale parken die allebei fantastische wandelroutes aanbieden. Parque Nacional Cerro Azul Meambar ligt aan de oostkant van het meer en er zijn duidelijk gemarkeerde routes door het tropische woud heen. De watervallen en grotten onderweg zorgen voor een afwisselend landschap tijdens de tocht. Parque Nacional Santa Bárbara is kleiner en bevindt zich aan de westkant. Hoogtepunt hier is de Montaña de Santa Bárbara (2744 meter), het tweede hoogste punt van Honduras, dat je met een plaatselijke gids kunt beklimmen. Onderweg naar de top heb je de kans om quetzals in levende lijve te bewonderen. Deze bijzondere vogel leeft hoog in de bomen en zul je aan het meer zelf dus niet snel tegenkomen.

Overnachten

D&D Brewery biedt zowel dorms als privékamers aan. Deze logies is erg vooruitstrevend en draagt sociale interactie en duurzaamheid hoog in het vaandel. D&D Brewery richt zich in de eerste plaats op budgetreizigers. Hier ontmoet je veel andere rugzaktoeristen en praat je ’s avonds honderduit over je reisavonturen bij een verfrissend biertje.

Eerder op zoek naar een eenzame rust? Er zijn heel wat andere accommodatiemogelijkheden rond het meer. Zoals El Cortijo del Lago, het enige verblijf dat direct uitkijkt op het meer. Deze plek werd onlangs nog gronding opgefrist en de accommodatie is eenvoudig maar goed.

Aan tafel

Uiteraard is vis hier overal sterk vertegenwoordigd op de menukaart. Geen betere plek om de vangst van de dag te proeven dan bij Restaurante El Estoraque, een gemoedelijk visrestaurant aan het meer dat erg geliefd is bij de locals. Hier serveren ze grote borden gepaneerde en gefrituurde vis met tajadas (bananenchips), een selectie pikante dips en enkele zelfgemaakte encurtidos (gepekelde groenten). Ook D&D Brewery heeft een uitstekende keuken die lekkere internationale gerechten serveert waaronder enchilada met kip. De hamburger van het huis is ook om je vingers bij af te likken!

Make it happen

Lago De Yojoa is eenvoudig te bereiken. Directe bussen vanuit San Pedro Sula rijden elk uur naar Los Naranjos. Ook vanuit Tegucigalpa is er elke dag een bus. Reizigers uit Copán of de Bay Islands kunnen beter via San Pedro Sula reizen.

Openingsbeeld: Nolmedrano99 / iStock