Koala's kunnen in 2050 in delen van Australië uitgestorven zijn

Redactie Lonely Planet

Er wordt gevreesd dat de koalapopulatie in 2050 in delen van Australië uitgestorven zal zijn als gevolg van de verwoestende bosbranden van enkele maanden geleden. Dit is een bevinding uit een recent onderzoek van het parlement van New South Wales.  

Volgens het rapport veroorzaakten de bosbranden van 2019-2020 een enorm verlies van minstens 5000 koala's, maar zelfs daarvoor was het duidelijk dat de koala in Nieuw-Zuid-Wales in grote problemen verkeerde. Andere factoren die de populatie bedreigen zijn onder andere de voortdurende vernietiging van hun leefgebied door landbouw, mijnbouw en bosbouw, wat de meeste koalapopulaties in de staat gedurende vele decennia ernstig heeft getroffen. Uit het rapport bleek dat dit verlies van leefgebied de ernstigste bedreiging vormt voor het voortbestaan ​​van de koala, en meldt dat er meer actie moet worden ondernomen om hun leefgebieden op zowel openbaar als particulier land te beschermen en te herstellen.

Veel koalapopulaties bleken ook vreselijk te lijden onder droogte die jarenlang NSW heeft geplaagd. Klimaatverandering heeft een grote impact op koala's, niet alleen doordat het de kwaliteit van hun voedsel en leefgebied beïnvloedt, maar ook door de andere gevolgen, zoals droogte en bosbranden. De commissie hoorde verhalen van wildlife verzorgers over grote aantallen koala's die ondervoed en uitgedroogd waren, of die uit de bomen klommen om te drinken uit tuinslangen en waterbakken.

'De enige manier waarop de kleinkinderen van onze kinderen in NSW een koala in het wild zullen zien, is als de regering gevolg geeft aan de aanbevelingen van de commissie', zegt Cate Faehrmann, voorzitter van het rapport. Klik hier om het volledige rapport en de aanbevelingen te lezen.

Openingsbeeld: AlizadaStudios / iStock