In hogere sferen: ervaar de Hoge Tatra in Slowakije

Redactie Lonely Planet

De grote hoeveelheid bergtoppen, en het gemak waarmee je deze kunt bereiken, maakt dat de Hoge Tatra zich op unieke wijze onderscheiden. Eenmaal boven kun je op zoek naar fabelachtige fauna of ervaar je een adrenalinekick op de kartelige, weelderig besneeuwde hellingen.

De grootste bezienswaardigheden van Slowakije zijn overwegend van natuurlijke aard, en weinig mensen zullen betwisten dat de Hoge Tatra de eerste plaats verdient. Het is niet alleen het hoogste punt in Slowakije, maar ook het hoogste in het hele 1500 kilometer lange Karpatengebergte – ja zelfs in Oost-Europa. Desalniettemin is het in termen van totale oppervlakte de kleinste bergketen van deze hoogte in de wereld.

Dit doet echter niets af aan de spectaculaire juxtapositie van verschillende natuurgebieden en de eclectische mix van buitensporten: van huttentochten, skijøring of een rit met de hondenslee voor wie het hogerop wil zoeken, tot raften over de rivierkloven in de lagergelegen gebieden. Je kunt je zelfs opgeven voor een tour door de bosgebieden waarbij je bruine beren kunt spotten.

Alpiene diversiteit

Een van de dingen die een bezoek aan dit nationale park zo aantrekkelijk maken, is de enorme overvloed aan pieken die hoger zijn dan 2500 meter: 25 in totaal. Tevens is de Hoge Tatra een van de weinige plekken in Europa – buiten de Alpen zelf – die alpiene karakteristieken hebben. Wie een bezoek overweegt, kan een divers palet van vijf contrasterende topografische zones verwachten.

Rond de 700 tot 800 meter hoogte liggen de weelderig begroeide valleien; inktzwarte bossen van Karpatische beuk of spar klimmen tot de 1500 metergrens; tussen de 1500 en 1700 meter gedijen bleekgroene vlakten van kosodreviny, bergdennen; luky, de hooggelegen graslanden, kunnen tot 2000 meter hoogte reiken; en vanaf daar tot aan de bergtoppen ligt de met bergmeertjes bestippelde tatry: dorre, rotsige grond waarvan het woord 'Tatra' vermoedelijk is afgeleid.

Omdat deze zones zo dicht bij elkaar liggen, zijn de panorama’s hier bijzonder kleurrijk: de zwart-, wit- en grijstinten van de tatry, het diepe blauw van de bergmeren en de meer overdadige kleuren van de luky, kosodreviny en het bos daaronder. Tijdens één wandeling loop je binnen een paar uur door al deze ecosystemen.

De diversiteit aan landschappen die voor mensen zo aanlokkelijk is, trekt ook een bonte stoet aan dieren aan, waaronder drie van Europa's ‘Big Five’. Tijdens je avontuur zou je zo maar oog in oog kunnen staan met een bruine beer, wolf of Euraziatische lynx.

De natuur is hier bijzonder ongerept gebleven. Dit is te danken aan een samenwerking die natuurbehoud op het oog had: begin jaren 50 vormden autoriteiten aan de Slowaakse en Poolse zijden van de bergen ‘s werelds eerste grensoverschrijdende beschermde regio.

Lees ook: Waarom je de Subkarpaten in Polen moet bezoeken

Wandelroute Tatranská Magistrala Foto:G Gubernat / Shutterstock

Wandel- en klimtochten

Er is geen betere manier om de unieke charme van de Hoge Tatra te ontdekken dan door één van de wandeltochten te doen die over de hellingen uitwaaieren. Ze zijn voorzien van kleurcodes: rood is moeilijk of lange afstand, blauw is gemiddeld, gele of groene paden zijn onderling verbonden. Dankzij de berghutten die her en der op ongeveer een dag lopen van elkaar geplaatst zijn, wordt het aantrekkelijk om meerdaagse tochten te ondernemen. Je kunt er ’s avonds traditionele maaltijden krijgen en de accommodaties zijn verrassend beschaafd, als je je bedenkt dat ze zich ver van de bewoonde wereld bevinden. Dat je hoog in de bergen kunt overnachten in plaats van ’s avonds terug te moeten zijn in het dal, maakt de tochten alleen maar aantrekkelijker.

Maar, de echte vuurdoop is de Tatranská Magistrala, die zich op 1200 tot 2000 meter hoogte bevindt. Deze 45 kilometer lange route kost ongeveer drie dagen om te lopen en slingert over rotsachtig terrein langs de hele bergketen.

Wie geen zin of tijd heeft voor de gehele tocht kan zich tevredenstellen met een bezoekje aan een van de schilderachtigste secties ervan: Štrbské pleso, een meer dat regelmatig langskomt in de lijstjes voor ‘s werelds mooiste plekjes. Vanaf Štrbské pleso kun je een drie uur durende route volgen die door het bos heen en weer slingert. Wanneer hij uit de bomen tevoorschijn komt, vervolgt het pad zich rondom het zo mogelijk nog lieftalliger Popradskémeer. Hier tref je een hut waar je je kunt opwarmen met een drankje, terwijl de klim naar Sedlo pod ostrvou boven je opdoemt. Keer terug via de aangrijpende Simbolický cintorin, een begraafplaats die een gedenkteken vormt voor degenen die in deze bergen het leven hebben gelaten.

Lees ook: Probeer iets nieuws: de top bereiken

Beren in Slowakije | Foto: vencavolrab / Getty Images

Wonderlijk wildleven

Als je geluk hebt, ontmoet je een van de laatste grote carnivoren die in dit deel van de wereld nog in het wild leven. Maar, het is veiliger om een begeleide tocht te boeken – en je kans om beren te zien ook groter.

Adventoura organiseert van juni tot en met oktober tours waarbij je beren kunt zien. Van december tot maart organiseren ze nog een hoop andere activiteiten, zoals hondensledetochten, waarbij je je eigen huskyslee krijgt, en skijøring, waarbij je op je ski’s door een paard wordt getrokken.

Andere intrigerende wezens die je hier tegen kunt komen zijn de tatragemzen, met hun opvallende, gekrulde hoorntjes, en alpenmarmotten: een knuffelig knaagdier wiens gekwetter in de bergen tegen de stenen weerkaatst.

Down under

De regio biedt ook activiteiten op een wat lager niveau. Voor ondergrondse sensaties kun je naar Belianska jaskyňa, een opengestelde grot in de buurt van Tatranská Kotlina. Vergaap je tijdens de 1,5 kilometer lange tour aan stalagmieten, stalactieten en verstilde ondergrondse meren.

Vanaf de rand van de Hoge Tatra is het een reis van 30 kilometer oostwaarts naar het hart van een ander nationaal park, Pieniny. Hier kun je een van de gekste activiteiten van de regio uitproberen. In een kloof bij Červený Kláštor, die rechtstreeks uit een reisbrochure zou kunnen komen, kun je gezeten op een traditioneel gebouwd houten vlot het water op. De vlotten worden voortgestuwd door iemand in folkloristische kledij, die over het water navigeert met behulp van een lange paal. Een beetje zoals in Venetië, alleen kom je hier met enige regelmaat in een stroomversnelling terecht.

Nog net als vroeger

Hoewel Franz Kafka ook ooit in deze contreien heeft rondgereisd, zijn vandaag de dag de Goralen de meest interessante bewoners van de Hoge Tatra. De Goralen zijn dicht bij hun traditionele, pastorale roots gebleven. Gemeenschappen zoals die rondom Ždiar staan bekend om hun veelkleurig beschilderde houten huizen, geborduurde klederdracht en een rijke muzikale geschiedenis.

Openingsbeeld: Kovop58 / Shutterstock