Hoge pieken: de White Mountains van New Hampshire & Maine

Redactie Lonely Planet

Dit inspirerende landschap van hoge bergpieken en weelderige valleien ziet er fantastisch uit door een autoruit, maar komt pas echt tot zijn recht als je te voet de meer afgelegen plekken opzoekt.

Een bospad leidt naar Diana’s Baths: een groep watervallen die over granietrots heen stromen, diep in de White Mountains. Paarse en oranje bladeren dwarrelen door de lucht en vallen zachtjes neer op dennentakken. De middagzon werpt haar licht in vlekken op de met boomwortels bedekte bosgrond. Dit zijn steile bergen, de hoogste van New England. Als het regent, stroomt het water zo snel naar beneden dat de bomen zich hebben moeten aanpassen. Hun wortels liggen heel dicht aan de oppervlakte, waar ze zich vastgrijpen als knoestige vingers.

De watervallen van Diana’s Baths, nabij North Conway | Foto: Mark Read / Lonely Planet

Bonnie Campbell, een voormalige National Park-ranger, zit op een boomstam. ‘New England is echt de place to be in de herfst.’ Ze pakt een gevallen blaadje op. ‘Mijn man en ik beginnen graag hoog en gaan dan naar beneden, vanuit de bergen naar de kust, om te kijken hoe de kleuren veranderen.’ De White Mountains hadden een primeur in Amerika: hier werd voor het eerst een bos officieel erkent als een plek voor ontspanning, in plaats van een plek om bang voor te zijn. Het eerste wandelpad van het land werd hier aangelegd in 1819. Sindsdien zijn er vele bijgekomen, waaronder een 188 kilometer lang stuk van de beroemde Appalachian Trail.

Een dichte wildernis spreidt zich uit over New Hampshire en Maine en de mooiste plekken zijn verborgen. Golvende wegen omringen de bergketen, met kleine zijweggetjes die de bossen doordringen. Het is een krachtig landschap met 48 pieken hoger dan 1.200 meter. De hoogste bergen van de White Mountains worden de Presidential Range genoemd, met als passende uitblinker Mount Washington van 1.917 meter hoog. Als je de Mount Washington Auto Road oprijdt, kom je terecht in een heuse toendra. Beneden is het terrein toegankelijker: een schouwspel van glooiende hellingen en valleien in duizend verschillende herfstkleuren.

Deze brug in Franconia Notch State Park werd in 1886 over de Pemigewasset gebouwd | Foto: Mark Read / Lonely Planet

De White Mountains omvatten verschillende staatsparken, zoals het prachtige Franconia Notch, een bergpas met aan de noordkant het hemelsblauwe Echo Lake. De meeste bezoekers nemen de kabelbaan naar de top van Cannon Mountain; enkelen maken de korte wandeling naar het uitzichtpunt Artist’s Bluff. Vandaag staan er slechts twee mensen over de vallei uit te kijken, met een glas champagne om op een geslaagde dag te klinken. ‘Ik ben hier voor de prachtige kleuren,’ zegt Wen Xu, een student aan Harvard, vlakbij Boston. ‘Hier kan ik beter ademhalen. Hier voel ik me vrij.’

Maine staat op plaats 4 in de Best in Travel top 10 regio's. Bekijk hier de volledige lijst

Openingsbeeld: Mark Read / Lonely Planet