Hippo-depiep hoera: nijlpaarden kijken in onbekend Katavia National Park

Redactie Lonely Planet

Stel je voor: je zet alle nijlpaarden uit elk willekeurig Oost-Afrikaans park langs een kleine modderpoel bij elkaar, op zo’n manier dat je via hun ruggen naar de overkant zou kunnen springen. Zie je het voor je? Dan heb je een goed idee van hoe het er tijdens het droge seizoen aan toe gaat in het Katavi National Park, 40 kilometer ten zuiden van Mpanda in Tanzania.

De beste eigenschap van dit haast onbekende en zelden bezochte nationale park is de reeks van modderbaden langs de rivier de Katuma. Hier verzamelen zich tijdens het droogseizoen de 4000 nijlpaarden die het Katavi telt, als een soort zeehondenkolonie. Er gebeurt een hoop onder zulke drukke omstandigheden; bijna dagelijks gaat er wel een aantal territoriale mannetjes met elkaar op de poot- vaak tot bloedens toe.

Genoeg ruimte voor alle wilde dieren | Foto: callewinberg / iStock 

Het op twee na grootste park van Tanzania is te afgelegen om in de gemiddelde safarivakantie te worden opgenomen en daardoor blijft het vrij onbekend. Zonde, want er lopen grote hoeveelheden wilde dieren rond. In 1992 kwam een bezoeker van het park erachter dat hij in twee jaar tijd pas de 18de bezoeker was. En sindsdien is het maar een klein beetje drukker geworden. Uniek voor een plek die meer voelt als authentieke wildernis dan als een nationaal park. Dit laat genoeg ruimte over voor de 20.000 zebra's, 17.000 topi’s, 15.000 buffels, 4000 giraffen, 200 leeuwen en grote kuddes impala's, rietbokken, duikers, elanden, en vele andere dieren.

In combinatie met de aangrenzende wildreservaten maakt het Katavia National Park (4500 vierkante kilometer) deel uit van een natuurgebied dat in totaal een ontzagwekkende 25.000 vierkante kilometer beslaat. Dit gebied is van immens belang voor het behouden en beschermen van de wilde natuur.

Meer informatie

Er zijn genoeg accomodaties en kampen waar je in of nabij het nationale park kunt overnachten. Meer info is te vinden op www.katavipark.org. Het droogseizoen is het beste moment om het park te bezoeken, dan drijft het terugtrekkende water de dieren naar kleine poelen en zul je dus veel zien. De droge periode valt van mei tot oktober en van december tot februari.

Openingsbeeld: SSumra / iStock