Hiken over een eeuwenoud pelgrimspad in de Zweedse bossen

Redactie Lonely Planet

In de provincie Dalsland in West-Zweden slingert een eeuwenoud pelgrimspad door bloeiende heidevelden en dichtbegroeide bossen. We ontdekken een unieke overnachting in het Zweedse merengebied en wandelen een deel van de Pilgrimsleden.

Vlak bij het beroemde Dalsland-kanaal in Håverud is een 100 jaar oude graansilo op een spectaculaire locatie aan een meer omgetoverd tot een uniek hotel: Upperud 9:9. Je kunt er heerlijk fietsen of kajakken, maar de meeste bezoekers komen voor het eeuwenoude pelgrimspad dat pal langs het hotel loopt.

De oude rode graansilo Upperud 9:9 ligt pal aan een meer | Foto: Alex Vizeo / Loris Monteux / visitsweden.com

Pilgrimsleden is een route die in de middeleeuwen afgelegd werd door pelgrims die vanuit Västergötland de lengte van Dalsland doorkruisten op weg naar het Noorse Nidaros, nu Trondheim, voor een legendarische geneeskrachtige bron. De pelgrimstocht naar Nidaros was een van de populairste van die tijd, samen met de routes naar Santiago de Compostella, Rome en Jeruzalem. Tegenwoordig beslaat het door vrijwilligers liefdevol onderhouden pad in de Zweedse provincie Dalsland 100 km van Vänersborg in het uiterste zuiden van de regio naar Åmål in het noorden.

‘Ik miste een plek waar wandelaars meer informatie konden krijgen over het pad en waar ze ook fijn konden eten en overnachten, in de traditie van gastvrijheid voor pelgrims,’ vertelt Upperud 9:9-eigenaresse Kerstin Söderlund, die eerder als projectleider werkte voor het onderhoud van het pelgrimspad. Toen niemand anders zich hiervoor wilde inzetten, deed Kerstin het zelf en Upperud 9:9 was geboren. ‘Ik koos de oude graansilo vanwege de locatie. Upperud ligt op een scheidslijn van het pelgrimspad; ten zuiden van hier volgt het pad landweggetjes en naar het noorden wordt het juist pad wilder, kronkelend door voornamelijk boslandschappen. Dus dit is een perfect startpunt voor een hike over het pelgrimspad.’ 

De hoge graansilotoren huist nu vijf vierpersoonsappartementen met een geweldig mooi uitzicht over de omgeving. De kamers zijn modern ingericht in typisch Scandinavische stijl, met veel hout en natuurlijke elementen. Beneden is een grote eetzaal met een industrieel interieur, ontworpen door de dochter van Kerstin en haar man. In de zomer worden er buiten op de patio aan het meer openluchtconcerten georganiseerd. Vanuit de open keuken serveert Kerstin heerlijke gerechten zoals gevulde aubergine met granaatappel en room, en bereidt ze ook goedgevulde lunchpakketten voor wandelaars.

Een auberginegerecht bij Upperud 9:9 | Foto: Jurrien Veenstra

Vandaag brengt ze ons met de auto een stuk richting het noorden, zodat we over het pelgrimspad terug kunnen hiken naar Upperud. We starten op een zandweg bij een bos dat voor houtkap wordt gebruikt. ‘Historisch gezien is dit altijd een arme regio geweest, met veel schermutselingen bij de Noorse grens in de tijd van de pelgrims,’ vertelt Kerstin. ‘De houtkap was en is een van de belangrijkste industrieën. Aan het meer bij Upperud ligt ook een papierfabriek. Gasten in het hotel vragen me wel eens of ik dit niet jammer vind, maar voor mij hoort het juist bij de historie van deze plek.’ Ze overhandigt ons twee grote lunchpakketten en een thermoskan koffie en we kunnen op pad.

De route is niet moeilijk te vinden; oranje stippen op de bomen duiden op een pad dat diep het bos in leidt. De sporen van de houtkap verdwijnen al snel en het pad veert onder onze voeten, zacht van het mos. Het is ongelofelijk hoeveel kleuren van de natuur we zien; er is het donkergroen en geel van de bladeren, die de naderende herfst verraden, maar ook het oranje en rood van het mos en, als we bij een open plek aankomen, het paars van bloeiende heide. 

Een wegwijzer bij het pelgrimspad | Foto: Jurrien Veenstra

Bij een kristalhelder meer wandelen we langs een kleine houten hut in de vorm van een tipi, bestaande uit één open ruimte met een glazen wand om uitzicht te geven op het bos. Dit is een van de vrij toegankelijke overnachtingsplekken langs het pelgrimspad, die bestaan uit mooie hutten als deze en simpele halfopen schuilplekken. Omdat in Zweden het allemansrätten – of allemansrecht – heerst, mag je hier wildkamperen. Een vuurplaats bij de hut geeft de mogelijkheid om te koken, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat je alles wat je gebruikt weer meeneemt na een overnachting ­– leave nothing but footprints.

We wandelen verder en beklimmen een granieten heuvel, die een geweldig uitzicht biedt over de omgeving. Op de top hijgen we uit en besluiten we even te pauzeren om onze sandwiches te eten en een kopje lekker hete koffie te drinken. De wind steekt op en grijze wolken razen hoog boven ons door de lucht. Het begint zachtjes te sputteren, dus we dalen aan de andere kant van de heuvel af om de beschutting van het bos weer in te duiken.

Het is nu donkerder tussen de bomen en we kijken goed rond om de oranje stippen te ontwaren. Ook houden we een oogje in het zeil voor sporen van dieren; er komen hier elanden voor en van tijd tot tijd trekken er ook wolven en lynxen door dit gebied. Op onze wandeltocht komen we echter maar één andere ziel tegen; een man die ook verrast lijkt ons te zien en graag even pauzeert voor een praatje. Hij woont vlakbij, vertelt hij, en maakt zijn dagelijkse ommetje over een deel van het pelgrimspad. Vandaag is hij op zoek naar de eerste eetbare paddenstoelen van het seizoen en hij wijst ons op een aantal eetbare bessen.

Het pad loopt dwars door het bos | Foto: Jurrien Veenstra

Aan het einde van de middag komen we langzaamaan weer tekenen van beschaving tegen. Een zandpad leidt ons naar een geasfalteerde plattelandsweg en er duiken houten huizen op tussen de bomen. Het duurt niet lang voordat we de hoge toren van Upperud 9:9 spotten. Nadat we bij de zware voordeur onze wandelschoenen hebben afgeklopt, wuift Kerstin ons naar binnen en zet ze twee lokale biertjes voor ons neer. ‘Die hebben jullie wel verdiend!’ 

Make it happen

Bij Upperud 9:9 kun je overnachten in een van de appartementen. Het ontbijt wordt in de ruime eetzaal geserveerd en je kunt ook een tweegangendiner boeken, volledig bereid met gebruik van lokale ingrediënten. Kerstin bereidt tevens lunchpakketten voor wandelaars en kan je helpen met een planning voor het pelgrimspad of je afzetten met de auto zodat je terug kunt hiken naar het hotel. Lees meer over het pelgrimspad op de website van West Sweden en op de website van Dalsland.

Wil je op een bijzondere manier naar West-Zweden reizen, maak dan een overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg. Of bekijk een van de andere routes van Stena Line.  Kijk voor meer Zweden-inspiratie op de Nederlandstalige website van Visit Sweden

Lees ook: 5 onvergetelijke ervaringen in de wilde natuur van West-Zweden

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

Auteur: Sara van Geloven
Openingsbeeld: Jurrien Veenstra