Hier kun je grijze walvissen langs de Pacifische kust spotten tijdens het trekseizoen

Redactie Lonely Planet

Het trekseizoen van de grijze walvissen is weer aangebroken en de Pacifische kust is dé plek voor het spotten van deze dieren in het wild, terwijl de vriendelijke reuzen van de oceaan hun jaarlijkse reis maken van Alaska naar Mexico.

Op dit moment reizen de grijze walvissen van de koude wateren van Alaska naar de warmwaterlagunes van Baja, Mexico voor het broedseizoen, voordat ze weer terug naar het noorden gaan. Het is een jaarlijkse reis waarbij ze de langste migratie van alle zoogdieren ondernemen; een tocht van bijna 20.000 km per jaar, met gemiddeld 60 tot 80 km per dag. Het trekseizoen loopt over het algemeen van eind november tot april, maar sommige walvissen kun je eind juni nog spotten in de Pacific Northwest. Gelukkig voor alle wildlife-liefhebbers zwemmen grijze walvissen vaak dicht langs de kust, zodat je ze vanaf het land kunt spotten. Hier zijn enkele van de beste plekken om deze reuzen van de oceaan te spotten: 

Vancouver

Jaarlijks trekken ongeveer 200 grijze walvissen langs de kust van Vancouver Island om zich te voeden, met name in Ucluelet, Tofino en Sooke. Op Vancouver Island wordt hun komst zelfs jaarlijks gevierd met het Pacific Rim Whale Festival. Vancouver is dus een perfecte plek om kennis te maken met deze gigantische zoogdieren. Hiervind je meer details over tours van Tourism Vancouver.

Oregon

Voor het spotten van walvissen in Oregon kun je het beste een bezoek plannen van eind maart tot juni. In deze periode reizen ze namelijk terug naar het noorden. Je zou het ook van juni tot half november kunnen proberen, want met een beetje geluk kun je ze dan langs de Central Coast zien eten. Elk jaar nodigt Oregon vrijwilligers uit om een handje te helpen bij het volgen van de walvissen vanaf uitstekende kijkplekken. Als je hier graag aan mee wilt doen kun je je van 21 tot 29 maart aanmelden.

Californië

Volgens Visit California zijn enkele van de beste plekken om walvissen te spotten Mendocino; de San Francisco Bay Area (waar volgens experts ongeveer 94% van de grijze walvissen langskomen) en Santa Cruz; Moss Landing en Monterey. Daarnaast zijn er uitstekende uitkijkpunten te vinden in Los Angeles, Orange Country, het Channel Island National Park en San Diego. Meer informatie over eventuele tours vind je hier.

Baja California

De perfecte plek om grijze walvissen te spotten is de broedplaats van Baja California. Zwangere walwissen komen meestal in januari aan en tegen februari heeft het grootste deel van de andere walvissen zich bij de groep aangesloten, om te bevallen en te paren. Midden februari tot eind maart is het hoogseizoen in Laguna Dan Ignacio, hoewel grijze walwissen een maand eerder in Magdala Bay te vinden zijn.

Openingsbeeld: Missing35mm/ iStock