Het magnifieke merengebied van Dalsland

Redactie Lonely Planet

Nergens vind je meer meren in Zweden dan in de provincie Dalsland; een uitgestrekte regio vol dichtbegroeide bossen, prachtige vergezichten en kristalheldere waterpartijen. We maken een roadtrip naar het unieke Dalsland-kanaal.

Nadat we de ruige kust van West-Zweden hebben ontdekt, zijn we nu op weg naar de provincie die ook wel Zweden in het klein wordt genoemd: Dalsland. Glooiende velden met hier en daar een rode houten boerderij gaan al snel over in ongerepte bossen. Dalsland is dé plek om je te verliezen in de natuur.

We rijden via een binnenweg de provincie in en hoe verder richting het noordoosten we komen, hoe dichter het bos wordt. We pauzeren op een rustplaats midden tussen de bomen, waar het ondanks dat we dicht bij de weg staan toch heerlijk rustig is. Er waait een bries door de bladeren en in de verte horen we het getik van een specht. Ik adem de bosgeuren diep in. Lang nadat we onze meegebrachte lunch op hebben, blijven we nog zitten op de open plek vol mos en diepgroene varens, badend in de zon.

Bovenaanzicht van een meer in Dalsland | Foto: Jurrien Veenstra

Wanneer we eindelijk weer op weg zijn, krijgen we haast spijt dat we zolang gepauzeerd hebben, want we komen het ene na het andere vergezicht tegen waar fotograaf Jurrien wil stoppen om foto’s te maken. De bomen wijken regelmatig uiteen om gigantische meren te onthullen en de weg slingert vaak precies langs de oevers zodat we prachtig over het water kunnen uitkijken. We komen weinig andere auto’s tegen, al zien we af en toe wel een visser langs de weg staan of een paar kajakkers peddelen in de verte.

Op een paar kilometer afstand van Vänern, het grootste meer van Zweden en de oostelijke grens van de regio, komen we dan eindelijk bij ons eindpunt in Håverud aan. Hier kruizen een autoviaduct, spoorweg en aquaduct elkaar boven een wild stromende rivier. Het is het spectaculairste stuk van het 250-kilometer lange Dalsland-kanaal; een unieke waterweg door het merengebied waarover vroeger binnenvaartschepen hout en papier richting Göteborg vervoerden.

Het spectaculaire Dalsland-kanaal | Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

‘Tegenwoordig is het de recreatievaart die gebruik maakt van het kanaal,’ vertelt Gaby Hain van Dalsland Turist. ‘En je kunt ook over het stuk bij Håverud heen kanoën.’ We wandelen over het pad dat langs het nauwe kanaal loopt. We hebben geluk, want precies op dat moment vaart een historische smalle rondvaartboot het kanaal op, om te wachten voor een van de sluizen. Met deze MS Storholmen uit 1896 kunnen bezoekers een boottocht over het kanaal maken en maar liefst 16 sluizen passeren. Het verschil in waterniveau is hier bij het aquaduct een aantal meter en als de sluis open wordt gezet, spuwt het water met een immense kracht naar beneden. Binnen een paar minuten ligt de boot op dezelfde hoogte als het laagste deel van het kanaal en kan er weer verder gevaren worden.

‘Afgelopen jaar vierden we het 150ste jubileum van het kanaal,’ vertelt Gaby. ‘Van Vänern tot aan de grens met Noorwegen; via het Dalslandkanaal kun je het prachtig merengebied van de regio op een unieke manier verkennen. Slechts 12 kilometer van het kanaal is door mensen aangelegd – de rest bestaat uit meren en natuurlijke waterwegen, gevormd door gletsjers in de IJstijd. De meeste bezoekers voor het kanaal komen natuurlijk in de zomer, maar ik vind zelf het kanaal in de winter ook fantastisch mooi. Als het echt koud wordt, bevriest het water in het aquaduct en kun je er schaatsen of sleeën. Het is echt een magisch gezicht.’ 

Make it happen

In Håverud vind je op een steenworp afstand van het aquaduct en pal aan het Dalslandkanaal in een oude papierfabriek het Kanaalmuseum, waar je meer kunt ontdekken over de geschiedenis. Met de historische MS Storholmen kun je een vaartocht maken over het kanaal. Meer over het kanaal en het merengebied van Dalsland lees je op de website van West Sweden en op de website van Dalsland.

Wil je op een unieke manier naar West-Zweden reizen, maak dan een overtocht met Stena Line van Kiel naar Göteborg. Of bekijk een van de andere routes van Stena Line.  Kijk voor meer inspiratie over Zweden op de Nederlandstalige website van Visit Sweden

Lees ook: 5 onvergetelijke ervaringen in de wilde natuur van West-Zweden

Lonely Planet heeft dit artikel gecreëerd voor Visit Sweden. De redactionele uitingen zijn van Lonely Planet zelf en reflecteren ons beleid van redactionele onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

Auteur: Sara van Geloven
Openingsbeeld: Roger Borgelid / westsweden.com