Het groene wonderland: verken de natuur in Maleisië

Redactie Lonely Planet

Overweldigende natuur vind je overal in Maleisië. Van het oeroude stuk regenwoud in de hoofdstad tot de uitgestrekte nationale parken vol wilde orchideeën in het binnenland.

Rond Kuala Lumpur

KL Forest Eco Park

Dit dichtbegroeide stuk regenwoud van 9,37 hectare ligt in het hart van de hoofdstad en heeft een wandelroute door de boomtoppen. Het park, dat in de volksmond Ananasheuvel heet, is de oudste beschermde jungle in Maleisië. Je komt er via een van de korte paden vanaf Jalan Ampang of Jalan Raja Chulan. Haal een kaart bij het Forest Information Centre aan Jalan Raja Chulan (7-18 uur; gratis).

In het KL Bird Park spot je allerlei kleurrijke vogels | Foto: aiisha5 / iStock

KL Bird Park

In dit vogelpark van 21 hectare wonen wel 3.000 vogels en 200 (voornamelijk) Aziatische soorten. In de eerste twee gedeeltes vliegen vogels los onder een enorm bladerdak. In sectie drie wonen inheemse neushoornvogels en in sectie vier zitten de vogels helaas in kooien. Kijk online voor de voedertijden; er zijn vogelshows om 12.30 en 15.30 uur (klbirdpark.com; 9-18 uur; €11).

Batu-grotten

Deze gigantische kalksteengrotten, 13 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, zijn een van de heiligste hindoeïstische plekken van Maleisië (draag gepaste kleding). De tempels trekken al ruim 120 jaar pelgrims. De Tempelgrot is gratis, maar de Ramayana-grot (€1) is nog veel mooier. Een tour door de Donkere Grot (€8) kun je regelen bij de Malaysian Nature Society.

Wilde natuur

Staatspark Gunung Stong

Dit park in het binnenland van Kelantan is genoemd naar de 1.422 meter hoge berg. Het is te bereiken met de Jungle Railway en je kunt er wandelen en zwemmen. De watervallen zijn een hoogtepunt, op 20 minuten klimmen vanaf het hoofdresort. Met langere excursies kom je bij de top van de watervallen en boven de wolken op de bergtop.

Een brug bij het strand Pantai Kerachut op Penang | Foto: AlexanderXXI / Getty Images

Nationaal Park Penang

Met een oppervlakte van slechts 25 km2 is dit park op het eiland Penang het kleinste nationale park van Maleisië, maar het heeft prachtige junglepaden en uitgestrekte, stille stranden. Een aanrader is een halfdaagse kustwandeltocht via Teluk Tukun, Tanjung Aling en Monkey Beach. Deze route eindigt bij het afgelegen Muka Head, met een 19de-eeuwse vuurtoren en een begraafplaats in Atjehse stijl. Meld je bij de receptie van het park (8-17 uur; gratis).

Nationaal Park Taman Negara

Het grootste nationale park van Maleisië omvat meer dan 4000 km2 aan ondoordringbare jungle in het binnenland. In de schaduwen van oeroude bomen gaan oplichtende paddenstoelen, orchideeën, tweekleurige varens en grote rafflesia’s schuil. Ga vroeg het park in om vogels en andere dieren te spotten tijdens een boomtopwandeling van 40 minuten. Meld je eerst bij het informatiepunt (zo-do 8-22 uur, vr 8-12 & 15-22 uur; €0,20).

Tours

Eco Cameron

In de Cameron-hooglanden hangt de frisse geur van eucalyptus in de lucht. Theeplantages strekken zich uit tot de horizon. Eco Cameron biedt gespecialiseerde natuurtours (hikes, insecten of vogels spotten, orchideeënwandelingen) en exclusieve toegang tot het beschermde Mossy Forest-pad (ecocameron.com; tours vanaf €11).

De theeplantages van de Cameron-hooglanden | Foto: blackcatimaging / Getty Images

Junglewalla

Sinds de oprichting van zijn natuurtourbedrijf in 1994 is Irshad Mobarak een beroemde natuurliefhebber geworden. Hij woont in Langkawi, maar biedt ook tochten naar Penang. Irshad organiseert vogelexcursies, jungletochten, mangroven- en eilandentrips en fotografie-trails, allemaal met een focus op wilde dieren. Meerdaagse tochten zijn ook beschikbaar (junglewalla.com; Lot 1392, Jalan Tanjung Rhu; tours vanaf €33).

Perhentian onderwater

De Perhentian-eilanden aan de oostkust van Maleisië bestaan uit jungle en witte stranden, maar staan vooral bekend om de koraalriffen en het ondiepe, kristalheldere water eromheen. Dankzij de scheepswrakken en de vele vissen en rotsformaties is dit een van de beste duiklocaties in Maleisië. Ga om te duiken naar Quiver Dive Team op Perhentian Kecil (quiver-perhentian.com; duiken €18).

Reistips

Vervoer

Vanaf Schiphol vlieg je met Qatar Airways via een tussenstop in Qatar of met KLM rechtstreeks naar Kuala Lumpur.. Vanaf Brussel vliegen onder andere Etihad Airways en KLM via een tussenstop naar de stad. Het internationale vliegveld ligt 70 kilometer ten zuiden van de stad; reizen met de KLIA Ekspres is de snelste manier om in het centrum te komen (kliaekspres.com; €11). Bussen in Maleisië zijn goedkoop en comfortabel, maar er wordt veel roekeloos gereden. De wegen in Maleisië behoren tot de beste in Azië, maar rijd liever niet zelf in Kuala Lumpur.

Know-how

Verantwoord reizen

  • Koop lokale producten, maar let goed op en meld het als (delen van) producten gemaakt van bedreigde diersoorten worden verkocht. Op het schiereiland van Maleisië is er een 24-uurse Wildlife Crime Hotline (019 356 4194).
  • Schakel lokale gidsen in en steun ecotoerisme-initiatieven. Zo steun je de lokale economie en laat je zien dat natuur-
    behoud niet alleen ecologische, maar ook economische voordelen heeft.
  • Meld je aan als vrijwillige boswachter bij de Forest Watch van Transparency International Malaysia (timalaysia-forestwatch.  org.my).
  • Ondersteun lokale campagnes; kijk bij organisaties als WWF Malaysia (wwf.org.my) en Malaysian Nature Society (mns.my).

Meer avontuur? Lees Avonturen in Perak: outdoor spanning en sensatie in het hart van Maleisië.

Openingsbeeld: fazon1 / Getty Images