Het andere Japan: geheime stranden van Okinawa en de zuidwestelijke eilanden

Redactie Lonely Planet

Okinawa en de zuidwestelijke eilanden laten een stukje van de Japanse cultuur zien dat niet veel reizigers kennen. Het kost moeite en tijd om deze plekken te bezoeken, maar de bestemming zal de lange reis zeker waard zijn. Je zult prachtige half-tropische witte zandstranden zien en helder turkoois water. Op de kleine en meer plattelandse eilanden worden uitgestrekte suikerrietvelden bewerkt.

Als je Okinawa-hontō (het hoofdeiland van de prefectuur Okinawa) hebt bereikt, ben je slechts een dagtripje verwijderd van onbewoonde eilanden. Als je meer tijd over hebt, is het een goed idee om Naha (de hoofdstad van de prefectuur) te bezoeken.Vanaf daar kun je veel andere vergeleken bestemmingen bereiken. Hier volgen een aantal geheime stranden van deze regio.

Gahi-jima ( 嘉比島 ) & Agenashiku-jima ( 安慶名敷島 )

Op dit tweetal eilandjes, dat deel uitmaakt van de Kerama-eilanden, zul jij voor een dag jouw schipbreukeling avontuur beleven. Neem een picknickmand mee met onigiri (rijstballetjes) en koude groene thee uit een buurtwinkel in Naha. En een zonnehoed. Er zijn op deze eilanden namelijk geen faciliteiten en je zult er ook haast geen schaduw vinden.

Make it happen: Deze eilandjes zijn een dagtrip van Naha vandaan. Bij Zamami Sonei varen twee of drie snel varende veerboten per dag (¥3140, ca. €27; 50 minuten) en er vaart één gewone veerboot (¥2120, ca. €19; 2 uur). Deze veerboten varen van en naar Naha's Tomari Port. Je kunt bij het toeristenbureau in de Zamamihaven boottripjes organiseren (¥1500, ca. €13, voor een retourtje per persoon).

Kume-jima ( 久米島 )

Kume-jima ligt verder naar het westen, zo’n 90 kilometer van Naha vandaan, zo ver dat er aanzienlijk minder bezoekers zijn dan in de Kerama-eilanden. Kume-jima heeft een retro feel die ook de andere eilanden doordringt- er is hier niet veel meer te beleven dan mooie stranden bezoeken waar je kunt duiken en snorkelen tussen het kleurrijke koraal.

Behalve grotten, rotsen, kusten zijn in Kume opvallende stranden te vinden. Het bekendste is Hatenohama, een zandbank midden in de oceaan, die je kunt bezoeken tijdens een dagtrip met organisaties zoals Hatenohama Kankō Service. Deze dagtrips duren drie uur en kosten  ¥4500 (ca. €38) per persoon.

Geologieliefhebbers moeten het eiland Ōjima bezoeken. Dit eiland grenst via een kustweg aan de oostkust van Kume-jima. Tijdens eb vind je hier de opmerkelijke, geometrische rotsenvormen, Tatami Ishi genaamd. Zo worden ze genoemd omdat ze op tatami (geweven stromatten) zouden lijken.

Make it happen: rond Kume-jima vind je vele soorten accommodaties, van campings tot hotels. Je komt er door een van de dagelijkse veerboten op Kume Line te nemen (¥6450, ca. €56 voor een retourtje, 3,5 tot 4 uur). Of je kunt een dagelijkse vlucht nemen vanaf Naha.

Zandbank Hatenohama | Foto: MIMUCHAN / iStock

Yoron-tō ( 与論島 )

Yoron-tō is een klein eiland in de prefectuur Kagoshima en een perfecte plek voor strandgangers die geen zin hebben om contact te maken met mensen. Dit eiland heeft ondanks de huidige moderne tijd zijn eigen culturele identiteit goed weten te behouden. Het Southern Cross Center is een geweldig museum over de culturele en natuurgeschiedenis van het eiland.

De eilanders zijn trots op hun plek, wat ook in het openluchtmuseum Yoron Minzoku-mura duidelijk te zien is. Het museum bestaat uit traditioneel gebouwde bouwwerken, waarin manieren van vissen, suikerbietbewerking en typische alledaagse gereedschappen worden getoond, die kenmerkend zijn voor de unieke cultuur van Yoron.

Strandliefhebbers opgelet: anderhalve kilometer van de kust van Yoron-tō ligt het kleine strand van Yurigahama, waar veel moois te zien is. De zandbank is alleen te zien bij eb en ligt bezaaid met prachtig stervormig zand. Bezoekers bereiken dit wonderbaarlijke eiland per veerboot (¥2000, ca. €17, voor een retourtje) en kunnen aldaar de tijd nemen om ieder moment en stervorming zandkorreltje in zich op te nemen.

Make it happen: er vertrekken dagelijkse vluchten naar Yoron vanaf Naha en Kagoshima (op Kyūsū). Wanneer je eenmaal bent aangekomen op dit sprookjesachtige eiland is het slim om een auto te huren in Chabana.

Irabu-jima ( 伊良部島 ) & Shimoji-jima ( 下地島 )

Miyako-jima is het drie-na-grootste eiland in de prefectuur Okinawa, waar het in het hoogseizoen soms behoorlijk druk kan zijn. Rustiger zijn de nabijgelegen eilanden Irabu-jima en Shimoji-jima, waar onlangs een aantal bruggen de veerboot heeft vervangen. Deze betere bereikbaarheid versnelt het tempo van de regio van traag naar kabbelend- de ontspannen sfeer zal er altijd blijven bestaan.

Shimoji-jima is waarschijnlijk het bekendst vanwege de ‘touch-and-go’-oefeningen van commerciële vliegtuigmaatschappijen, waarbij een piloot het vliegtuig landt, een stukje taxiet en weer opstijgt in één vloeiende beweging. Maar er schittert veel natuurlijke schoonheid in het donkergroene Toriike (twee natuurlijke waterbassins die ondergrond aan de oceaan vastzitten) en in het zonnige Nakanoshima. Dit is een populaire inham waar enorme toerbussen elkaar in rap tempo opvolgen en het kleine stukje land laten volstromen met bezoekers. Boten voor duikers varen vanuit de oceaan binnen. Plan je bezoek daarom in de ochtend of namiddag, dan heb je het hele strand voor jezelf. Nakanoshima is een prachtige plek om te snorkelen, je hebt er fantastisch helder zich en je vindt vlakbij de kust een kleurrijk koraalrif in ondiep water.

Nakanoshima | Foto 7maru / iStock

Tien minuten rijden vanaf Nakanoshima vind je Toguchi-no-hama, aan de westkust van Irabu-jima's. Hier kan je jezelf lekker opfrissen onder de douche, voordat je je overgeeft aan een verfrissend shīkuwāsā-drankje (van locale citrusvruchten) en een heerlijke lunch in de buitenlucht bij het eenvoudige maar verfijnde Soraniwa. Beter nog: plan vooruit en boek er een overnachting. Ze hebben een dakterras met een zwembad en de kamers zijn stijlvol- perfect om te genieten van de afgelegen charme van Irabu-jima.

Make it happen: je bereikt Miyako-jima met de verscheidene dagelijkse vluchten vanaf Naha en Tokyo.

Hoe bereik je Okinawa en de Zuidwestelijke eilanden?

Tussen de belangrijke steden op het vasteland van Japan en Okinawa-hontō en Miyako-jima zijn veel vluchten te boeken. Vanaf Kagoshima kun je vliegen naar alle grote eilanden en de meeste kleine. Zie Japan Airlines (JAL) en All Nippon Airways (ANA).

Wanneer je meer tijd hebt kun je ook per veerboot reizen. Er zijn veerboten tussen Tokyo, Osaka/Kōbe en van Kagoshima naar Okinawa-hontō.

Wanneer je besluit met het vliegtuig naar Okinawa te reizen, is het belangrijk om te onthouden dat JAL en ANA speciale "bezoek Japan"-achtige vliegtarieven aanbieden. Je moet het ticket voor jouw Japanse reis dan wel vanuit een ander land dan Japan geboekt hebben, samen met een ticket naar Japan zelf. Zulke tickets kunnen je veel geld besparen.

Openingsbeeld: Sean Pavone / iStock