Het aantal Bengaalse tijgers in Nepal is verdubbeld

Redactie Lonely Planet
Het aantal Bengaalse tijgers in Nepal is verdubbeld

De Bengaalse tijger wordt met uitsterven bedreigd. Daarom hebben de verschillende landen waar het dier leeft doelen gesteld om de tijgerpopulatie weer op peil te krijgen. Nepal is het eerste land dat deze doelen nu al heeft bereikt. In negen jaar tijd is de tijgerpopulatie verdubbeld.

De toekomt van de Bengaalse tijger is nogal onzeker. Door het verdwijnen van de leefomgeving en door de jacht door stropers worden de dieren met uitsterven bedreigd. De tijgers worden onder andere voor hun vacht en voor de bereiding van traditionele Oost-Aziatische medicijnen gedood. Om het volledige uitsterven van de dieren te voorkomen stelden de dertien landen waar de tijger leeft zichzelf in 2010 het doel om in twaalf jaar tijd de populatie te hebben verdubbeld.

Nepal is het eerste land dat dit doel nu al heeft bereikt. Volgens camerabeelden in het leefgebied van de tijgers, lopen er momenteel zo’n 235 Bengaalse tijgers in het land rond. De meeste van hen concentreren zich in de nationale parken op de Terai vlakten. Het aantal tijgers in Chitwan National Park, het bekendste reservaat van het land, is juist afgenomen nadat de tijgers zijn verjaagd door overstromingen in 2017.

De Bengaalse tijger is een plaatje om te zien maar wordt helaas met uitsterven bedreigt. | Foto: Photocech / iStock

Het succes van Nepal wordt gewijd aan patrouilles in het gebied, het gebruik van moderne trackingtechnologie, betrokkenheid en medewerking van de lokale gemeenschap bij maatregelen tegen stroperij, het behoud van de prooien van de tijgers en het instellen van een speciale taakgroep van de overheid voor het controleren en bestrijden van natuurcriminaliteit. 

Ondanks dit grote succes op het gebied van tijgerbehoud, worden de tijgers, ook in Nepal, nog altijd bedreigd door stropers en door het verdwijnen van hun leefgebied. Dit maakt dat het territorium van de tijgers steeds kleiner wordt en de tijgers elkaar gaan uitroeien in gevecht om hun leefgebied.  

Meer over wilde dieren lees je hier.

Openingsbeeld: Photocech / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram