Grootschalige campagne voor galapagosreuzenschildpadden en roze leguanen opgezet

Redactie Lonely Planet

Afgelopen week heeft niemand minder dan acteur Leonardo Di Caprio bekendgemaakt $43 miljoen te doneren aan een ambitieus wildlife project op de Galapagoseilanden, waarbij het fragiele ecosysteem wordt beschermd en 13 lokaal uitgestorven diersoorten worden geherintroduceerd. 

Met de funding wordt het goede doel Re:wild opgezet, dat decennialang werk van lokale gemeenschappen en natuurbeschermers voortzet. Het goede doel 'versterkt en vergroot de inzet van de lokale gemeenschap'.

Een van de eerste punten op de agenda is het herintroduceren van 13 lokaal uitgestorven dieren, zoals roze leguanen, Galapagosreuzenschildpadden en de Floreana-spotvogel, een ongelooflijk zeldzame vogel. Helaas is deze vogel verdwenen van het eiland Floreana, voornamelijk als gevolg van de introductie van invasieve zoogdieren zoals wilde katten en knaagdieren via schepen en luchtverkeer. Deze soorten bedreigen niet alleen het ecosysteem van de Galapagoseilanden, ze bedreigen ook het lokale levensonderhoud door de voedselzekerheid in gevaar te brengen en het aantal endemische planten en soorten te verminderen waarvoor toeristen juist hierheen reizen. 

De Galapagoseilanden zijn uniek in hun soort. De eilandengroep vertegenwoordigt het ultieme natuurlijke paradijs. Tegenwoordig is 98 procent van de archipel een nationaal park, waar je de wezens kunt zien die Darwin inspireerden om de evolutietheorie te formuleren. Dit maakt het een van de beste natuurreisbestemmingen ter wereld. Maar, het kwetsbare ecosysteem van de Galapagos wordt gemakkelijk verstoord, waardoor natuurbeschermers nu in actie komen.