Goed gorilla nieuws: het aantal berggorilla’s is groter dan ooit

Redactie Lonely Planet

Het spotten van berggorilla’s in Oeganda, Rwanda en de Democratische Republiek Congo is een magische belevenis voor de gelukkige reizigers die de zeldzame dieren op weten te sporen. Echter is de kans dat je daadwerkelijk oog in oog komt te staan met een echte wilde gorilla behoorlijk klein aangezien de dieren ernstig worden bedreigd.

Maar er is goed nieuws voor de gorilla’s en iedereen die ze in hun natuurlijke habitat wil aanschouwen: de bedreigingsstatus van de apen is gedegradeerd van ‘ernstig bedreigd’ naar ‘bedreigd’ volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN). 

De IUCN heeft de rode lijst van bedreigde diersoorten geüpdatet en deze brengt nieuwe hoop voor de apen. Het aantal berggorilla’s is gegroeid dankzij ‘inspanningen voor gezamenlijke instandhouding over landsgrenzen heen en positieve betrokkenheid van gemeenschappen rond het leefgebied van de berggorilla’s’. De berggorilla is een ondersoort van de oostelijke gorilla, die helaas wel nog steeds ernstig bedreigd wordt.

Het aantal berggorilla's is volgens de IUCN hoger dan ooit gemeten. | Foto: Kay Durden / iStock

Bij de laatste inschatting van de IUCN in 2008 werd er geschat dat er nog zo’n 680 berggorilla’s in het gebied leefden. Uit de meest recente evaluatie blijkt dat er nu meer dan duizend gorilla’s in het gebied te vinden zijn. Dat is het grootste aantal berggorilla’s ooit genoteerd.

Dit is te danken aan de anti-stroperijpatrouilles en -maatregelen. Het leefgebied van de berggorilla’s spreidt zich over slechts 792 vierkante kilometer beschermd gebied in het Virunga-massief en in Bwindi-Sarambwe. Deze gebieden worden omringt door landbouwgrond en groeiende menselijke aanwezigheid, dat leidt tot dreigingen zoals stropers en door mensen overgedragen ziekten.

De berggorilla’s zijn een grote aantrekkingskracht voor toeristen in de regio maar de IUCN waarborgt nog steeds voorzichtigheid als het aankomt op apentoerisme. Te grote toeristenaantallen zijn niet goed voor verdere groei van het aantal berggorilla’s. De toeristen die in de buurt weten te komen moeten voldoende afstand houden om het overbrengen van ziektes te voorkomen. Alleen met deze voorzichtigheid kan de berggorilla populatie blijven groeien.

Meer goed dierennieuws? Lees hier verder.

Openingsbeeld: Guenterguni / iStock