Gedeeltelijke maansverduistering van de volle aardbeimaan op 5 juni

Redactie Lonely Planet

De natuur heeft weer wat moois om te aanschouwen vanuit je raam: op 5 juni is de volle aardbeimaan te zien en ook een gedeeltelijke maansverduistering.

Ondanks de fruitige naam is deze volle maan niet rood gekleurd. De naam is afkomstig van de aardbeienoogst in deze tijd van het jaar. Volle manen hebben namen die bij het seizoen passen, omdat indianenstammen oorspronkelijk de veranderende seizoenen volgden op de maanmaanden in plaats van op de zonnekalender. De volle maan van juni wordt ook wel de medemaan, honingmaan en rozenmaan genoemd.

Op zowel 4 als 5 juni 2020 ziet de maan er vol uit; de piek van de volle fase van de maan vindt plaats op 5 juni om 21:12 uur. In Europa, Afrika, Azië en delen van Australië is dan ook een zogeheten penumbrale maansverduistering te zien.

De volle maan van juni verplaatst naar het noorden van de schaduw van de aarde - of penumgbra - en veroorzaakt een gedeeltelijke maansverduistering. Het zal echter zo zwak zijn dat de meeste mensen niet kunnen zien dat het gebeurt terwijl ze ernaar kijken. 

Openingsbeeld: Epiphany Appleseed / iStock