Ga op safari buiten de gebaande paden

Redactie Lonely Planet

Bij populaire safaribestemmingen als Masai Mara in Kenia en de Serengeti van Tanzania zie je soms meer mensen dan wilde dieren. Als je behoefte hebt aan een originelere safari-ervaring voor jou alleen, probeer dan de volgende parken.

Parc National de Loango, Gabon

Natuurbeschermer Mike Fay maakte 15 jaar geleden een reis door Loango en zag daar zeldzame westelijke laagland-gorilla’s, olifanten op het strand en nijlpaarden in de zee. Hij beschreef het als “het laatste Eden van Afrika” en overtuigde de toenmalige president van Gabon om er een nationaal park van te maken.

Wat kan ik zien? In elk geval olifanten en rode bosbuffels; chimpansees en gorilla’s zijn moeilijker te vinden. Helaas baden de nijlpaarden intussen niet meer in de branding aan de kust.

  • Overnacht in Loango Lodge (volpension vanaf €329 p.p.).
De zon komt op boven Kafue National Park in Zambia | Foto: ANDREYGUDKOV / iStock

Kafue National Park, Zambia

Kafue National Park is bijna 15 keer zo groot als Masai Mara (of bijna de helft van Nederland), maar trekt slechts een fractie van de bezoekersaantallen. De immense grasvlaktes in Zambia bieden veel voedsel voor kuddes herbivoren, die op hun beurt leeuwen aantrekken. Als je naar de Busanga Plains in het noorden van het park reist, kun je met wat geluk de beroemde bomenklimmende leeuwen spotten.

Wat kan ik zien? Leeuwen en waarschijnlijk ook jachtluipaarden.

  • Overnacht in het luxe Busanga Bush Camp (volpension vanaf €740 p.p., incl. safari’s).
In de Bale Mountains in Ethiopië wonen nog zo'n 500 Ethiopische wolven | Foto: christophe_cerisier / iStock

Bale Mountains National Park, Ethiopië

In dit diverse landschap woont de meest bedreigde hondachtige ter wereld, de Ethiopische wolf. Het park loopt niet over van kuddes grote dieren, maar één blik op deze opvallende honden, met hun rode vacht en witte kraag, en je krijgt geheid kippenvel. Er zijn nog maar 500 van over. Ga ook zeker naar de weiden van het Sanetti-plateau met de bizarre grote lobelia’s.

Wat kan ik zien? Ondanks hun geringe aantal zul je waarschijnlijk wel een Ethiopische wolf spotten.

  • Bale Mountain Lodge heeft elegante, eenvoudige hutten met rieten daken (volpension vanaf €133 p.p.). 

Lees ook onze tips voor een ontmoeting met wilde dieren.

Openingsbeeld: SeppFriedhuber / iStock