European Day of Parks: een kijkje in Europa's nationale parken

Redactie Lonely Planet

24 mei is de Europese Dag van de Parken: een dag waarop aandacht wordt geschonken aan het belang van parken en de manier waarop ze de nationale rijkdommen van het continent behouden.

Deze speciale dag wordt gehouden voor educatieve doeleinden en om nieuwe manieren te ontdekken om de diversiteit in de parken te promoten. Ook draait de dag om het (h)erkennen wat we kunnen doen om onze carbon footprint te verkleinen en duurzaamheid in lokale gemeenschappen te promoten.

Om deze dag te vieren heeft Hundredrooms, een zoekmachine voor vakantiehuisjes, een lijst samengesteld met een aantal van de mooiste nationale parken in Europa.

Loch Lomond in nationaal park Loch Lomond en de Trossachs, Schotland | Foto: dchadwick / iStock

Nationaal park Loch Lomond en de Trossachs, Schotland

Loch Lomond is een spectaculair zoetwatermeer en qua oppervlakte het grootste wateroppervlak in het binnenland van het Verenigd Koninkrijk. Het park ligt dichtbij grote Schotse steden en de prachtige natuurlijke schoonheid, als de heide bloeit, is één van de mooiste vergezichten van Schotland.

De Cinque Terre, Italië | Foto: borchee / iStock

Cinque Terre, Italië

Woorden die worden gebruikt om dit nationale park in Italië te beschrijven: buitengewoon, levendig en adembenemend. Vanaf de panoramische wandelpaden kijk je uit over kleine stranden en baaien.

Nationaal park Göreme, Turkije | Foto: KenanOlgun / iStock

Nationaal park Göreme, Turkije

Nationaal park Göreme in Turkije is doordrenkt in geschiedenis: het ontstond door het erosieproces en bestaat uit een overvloed aan flora, heuvels, valleien en beekjes. De rockformaties worden ook wel "fairy chimneys" genoemd.

Nationaal park Vatnajökull, IJsland | Foto: Dash_med / iStock

Nationaal park Vatnajökull, IJsland

Nationaal park Vatnajökull in IJsland bestaat uit ijsscherven, robuuste rotsen en glinsterende ijspegels. Deze gletsjer is een speeltuin voor zeehonden, die vaak ontspannen bovenop drijvende ijsbergen.

Nationaal park Timanfaya, Lanzarote | Foto: zodebala / iStock

Nationaal park Timanfaya, Lanzarote

Door vulkanische activiteit werden het landschap en wildlife van het eiland Lanzarote in de 18e eeuw volledig veranderd. Het is een unieke plek om zeldzame planten en dieren te ontdekken.

Nationaal park Prokletije, Montenegro | Foto: Lenar Musin \ iStock

Nationaal park Prokletije, Montenegro

Nationaal park Prokletije is één van Montenegro's best bewaarde geheimen doordat het lastig bereikbaar is. De regio heeft een rijke historie en cultuur, en een hoge biodiversiteit.

Nationaal park Iron Gates, Roemenië | Foto: stanciuc / iStock

Nationaal park Iron Gates, Roemenië

Nationaal park Iron Gates is één van Roemenië's belangrijkste natuurlijke bezienswaardigheden. Het gebied is het thuis van vele watervogels die erheen gaan voor de milde winters.

Azoren, Portugal | Foto: VickySP / iStock

Azoren, Portugal

De Azorenregio is een archipel bestaande uit 9 vulkanische eilanden bij de kust van Portugal. Officieel gezien wordt de regio niet erkend als nationaal park, maar het is een centraal punt voor biodiversiteit.

Nationaal park Plitvicemeren, Kroatië | Foto: Remedios / iStock

Nationaal park Plitvicemeren, Kroatië

Deze prachtige turquoise meren, watervallen en beekjes omringd door begroeiing zijn de meest bekende in Kroatië. Elk jaar komen vele bezoekers genieten van deze indrukwekkende locatie met rivieren en organismen.

Nationaal park Sächsische Schweiz, Duitsland | Foto: javarman3 / iStock

Nationaal park Sächsische Schweiz, Duitsland

In het Nationaal park Sächsische Schweiz in Duitsland vind je geërodeerde rotsformaties, valleien en kloven. Deze prachtige plek heeft een ecosysteem met unieke en verschillende diersoorten.

Nationaal park Hohe Tauern, Oostenrijk | Foto: HannaGottschalk / iStock

Nationaal park Hohe Tauern, Oostenrijk

Het Oostenrijkse Hohe Tauern is het grootste natuurreservaat in de Alpen. De met sneeuw bedekte bergtoppen, berghellingen en diversiteit aan diersoorten maken het de perfecte bestemming om foto's te maken.

Nationaal park Petra tou Moniou, Cyprus | Foto: TonyBaggett / iStock

Nationaal park Petra tou Romiou, Cyprus

Dit nationale park op het eiland Cyprus heeft prachtige, pittoreske stranden. Het park loopt 10 kilometer langs de kust en heeft 250 hectare aan bosrijk gebied waar unieke orchideeën groeien.

Openingsbeeld: aeduard / iStock