Episch hiken in Ethiopië: de Simien en Bale Mountains

Frank Verschuren

In Ethiopie zijn twee nationale parken legendarisch onder hikers: Simien Mountains en Bale Mountains. Beide berggebieden zijn een avontuur om te voet te ontdekken en bieden een keur aan schitterende natuur en wilde dieren. Maar dan wel alleen aan reizigers die het niet erg vinden om onder de sterren te slapen. Met niet meer dan een tentje op je rug trek je de bergen in voor een onvergetelijke tocht door het wilde hart van Ethiopië.

Gelada's in Simien Mountains National Park | Foto: davorlovincic / iStock

De bergen in het Simien Mountains National Park torenen als reuzen boven de vlaktes uit. Hier vind je Ras Dashan, het hoogste punt van Ethiopië en het op vier na hoogste punt van heel Afrika. De tocht naar de top van de bergketen leidt je door dichtbegroeide bossen, gevuld met bijzondere Ethiopische flora en fauna. Verwacht onder meer gelada's (lijken het meest op bavianen) en Ethiopische wolven te zien. Over de hoogste pieken scheert bovendien een aantal zeldzame roofvogels. Tours beginnen in Debark, maar echte avonturiers kunnen er vanuit hier ook in hun eentje op uit. Huur dan wel een pakezeltje – in de ijle lucht wordt hiken snel vermoeiend en dan scheelt het om niet zelf met je tent te hoeven zeulen.

Ethiopische wolf in Bale Mountains | Foto: christophe_cerisier / iStock

Meer nog dan de Simien Mountains loopt het Bale Mountains National Park over van de ongerepte natuurlijke schoonheid. De Bale Mountains zijn minder hoog, maar de vele diersoorten, bijzondere planten en adembenemende uitzichten die je hier vindt maken het gebied tot een wandelparadijs dat zijn gelijke niet kent. Vanuit Dinisho, het hoofdkwartier van het park, trek je naar de tentenkampen die als uitvalspunten dienen voor je trektochten. De reis naar de kampen leidt je langs watervallen en dichte jungles vol met bijzondere dieren. Vanuit zo’n kamp kun je een rondreis maken langs de andere kampen, een tocht die je minstens een paar dagen kost. Of huur een gids en mis geen enkel hoogtepunt, terwijl je een hoop leert over de cultuur en de omgeving.

Openingsbeeld: fbxx / iStock