Eco-avonturen in Costa Rica

Laura Veneman

Costa Rica is een van de weinige landen ter wereld met een programma voor duurzaamheid in zijn hotel- en resortbranche. Hotels worden gekeurd naar hoe milieuvriendelijk en duurzaam ze zijn. Costa Rica is een bijzonder natuurminnend land, met veel ecotoerisme. De perfecte bestemming voor een duurzame, milieubewuste vakantie. Hoe dat eruit ziet lees je hier.

Je vindt in Costa Rica een enorme verscheidenheid aan landschappen. Van witte stranden tot regenwouden en van vulkanen tot mistige bossen. De biodiversiteit is enorm en Costa Rica is er zuinig op. De gedachte achter ecotoerisme in Costa Rica is dat je een fantastische vakantie hebt, zonder daarbij schade aan het land toe te brengen. Je kiest voor een duurzaam hotel, die zorg draagt om in zijn bedrijfsvoering de omgeving niet te veel te schenden. Je kunt lokale projecten voor de bescherming van dieren of planten steunen. Als je in de nationale parken wandelt krijgen die daardoor weer extra inkomsten voor hun projecten. Costa Rica doet er veel aan om dit zogeheten ecotoerisme te promoten.

Uitzicht op de prachtige natuur | Foto: maxlevoyou / iStock

Naast hotels en resorts vind je ook veel zogenaamde eco-lodges, “groene” slaapplekken. Bijvoorbeeld een boomhut, een hangmat of een simpele tent. Hoewel het land er veel aan doet om het toerisme zo natuurvriendelijk mogelijk te houden, heeft het massatoerisme tóch al de nodige schade aangebracht. Bijvoorbeeld in de natuurreservaten. Daarom gelden er nu maximum bezoekersaantallen per dag. 

Door de vele belastingen van de overheid op bijvoorbeeld grote auto’s en stroomverbruik leven de Costa Ricanen zelf vaak primitief. Hoewel het vaak boven de 30 graden is in Costa Rica, zul je merken dat airconditioners vaak uit staan. Zodra winkels een lunchpauze hebben, of gesloten zijn, gaat de airco uit. Ook kiezen veel mensen ervoor om alleen een ventilator te gebruiken. Op straat zie je meer kleine dan grote auto’s. De kleinere auto’s zijn veel milieuvriendelijker en kosten daarom een stuk minder. 

Dwars door de jungle | Foto: dmitriyburlakov / iStock

2017 is het Internationaal Jaar van Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling en steeds meer mensen willen duurzaam op pad. Een positieve ontwikkeling, waar Costa Rica prachtig tussen past. Maar ook andere landen beginnen mondjesmaat aan duurzaamheid te werken, al is het misschien iets langer zoeken. Probeer ook zelf tijdens je reis altijd zorg te dragen voor je omgeving.

Openingsbeeld: ogphoto / iStock