Drie fantastische Chileense wijngaarden

Anne von Gleich

Wijn is allang geen Europese specialiteit meer: Zuid-Afrika en Zuid-Amerika zijn intussen grote spelers. Deze internationalisering is terug te zien in de winkels; Chili is met zijn Carménère niet weg te denken uit het Nederlandse wijnschap. Een lekker stukje zalm met een glaasje Chardonnay of een stevige Cabernet Sauvignon op de vrijdagmiddag. Met 120.000 hectare aan wijngaarden staat Chili in de top 10 wijnproducerende landen. Je kunt ze thuis proeven, maar in het land zelf is het ook een hele belevenis: Chili slaagt er goed in om de oogst met nieuwsgierige toeristen te verenigen. Bezoek daarvoor bijvoorbeeld de volgende drie wijngaarden

Klassiek Concha y Toro

Don Melchor Santagio de Concha y Toro had in 1883 vast niet durven dromen dat zijn wijngaard zo groot zou worden. Vandaag de dag is Concha y Toro niet alleen de oudste, maar ook een van de grootste wijnproducenten van Chili. Onlangs werd er een superieur wijntje naar hem vernoemd, namelijk de Don Melchor Cabernet Sauvignon. Dit is een van de wijnsoorten uit de bekende productielijn Casillero del Diablo, een absolute aanrader. Concha Y Toro ligt slechts een uurtje buiten Santiago en is ideaal voor een ontspannen namiddag vol rondleidingen en proeverijen.

Veelzijdig Viña Santa Cruz

Santa Cruz is meer dan een klassieke wijngaard, met zijn inheemse museum en observatorium. Nadat je het productieproces hebt bewonderd stap je in een kabelbaan die je een prachtig uitzicht over de akkers verschaft. Eenmaal boven word je rondgeleid in een pre-Colombiaans dorp. Ook is er een sterrenwacht, met allerlei astronomische telescopen waarmee je zelfs een nachtelijke rondleiding door de kosmos kunt krijgen. Hoewel de wijn misschien niet het middelpunt van de aandacht is, wordt hier op een creatieve wijze ingespeeld op wijntoerisme.

Wijndorp Casa Silva

Middenin de Colchagua Vallei ligt Casa Silva: een enorme, decoratieve wijngaard die je per stoomtrein kunt bezoeken. Los van de wijnakkers is er ook allerlei randvermaak in de vorm van een ouderwetse bodega, een boetiekhotel, een gourmetrestaurant en zelfs een manege. Naast de beroemde Carmenères en Sauvignon Blanc produceert Casa Silva een hele reeks aan kwalitatief hoge wijnen. Vooral de Casa Silva Sauvignon Blanc 2013 is een absolute parel. Leuk detail: elke wijn wordt persoonlijk gekeurd door een panel van kenners, die de wijn uitgebreid onder de loep nemen voordat deze op de markt komt. 

Openingsbeeld: xeni4ka / iStock