Dit eiland van Nieuw-Zeeland is benoemd tot International Dark Sanctuary

Redactie Lonely Planet

Een eiland van Nieuw-Zeeland is het eerste eiland ter wereld dat is benoemd tot International Dark Sanctuary. De sterrenhemel van Great Barrier Island (Aotea), zo’n 90 kilometer van Auckland, is vrij van lichtvervuiling en dat moet mede door deze titel zo blijven.

Wat is een International Dark Sky Sanctuary?

De International Dark Sky Association (IDA) lanceerde het programma International Dark Sky Places in 2001 om plaatsen aan te wijzen die hun nachthemel behouden en beschermen tegen lichtvervuiling. Een ‘heiligdom’ is anders dan een Dark Sky Park of Reserve, omdat deze plekken veel afgelegener liggen. Dit betekent dat er weinig bedreigingen zijn voor de duisternis van de nachthemel, maar de gegeven status is ook bedoeld om het bewustzijn van de plekken te begroten om het behoud te bevorderen. 

De burgemeester van Auckland Phil Goff liet in een verklaring weten dat Great Barrier Island de thuisbasis is van een gemeenschap die zich richt op het behoud van de natuurlijke schoonheid, waardoor het een perfecte plek is om een Insternational Dark Sky Sanctuary te worden. ‘Great Barrier Island is een plek van ruige schoonheid en ongerepte wildernis en is een van de meest rustige en onbedorven plaatsen van het Aucklandgebied’, aldus Goff. ‘Deze status zal er aan bijdragen dat het eiland meer bezoekers trekt’. 

Openingsbeeld: SW_arts / iStock