Deze sprookjesachtige vallei staat slechts eens per 12 jaar in bloei

Redactie Lonely Planet
Deze sprookjesachtige vallei staat slechts eens per 12 jaar in bloei

Het klinkt als iets wat alleen in Harry Potter of andere fantasiewerelden kan gebeuren; een vallei die eens in de twaalf jaar tot bloei komt. Maar voor de bewoners van het dorp Munnar in India is het toch echt de realiteit.

Munnar ligt in de zuidelijke deelstaat Kerala en is de poort naar de Anaimalai-heuvels. Die heuvels staan bekend om de grote aanwezigheid van een bloem genaamd neelakurinji, een tropische struik die ervoor zorgt dat de heuvels eens in de twaalf jaar een blauw-paarse kleur aannemen. De bloeiperiode is in augustus begonnen en zal tot oktober aanhouden, wees er dus snel bij.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Niraamaya Retreats (@niraamayaretreats) op

De neelakurinji bloeit gedurende zijn hele levensloop slechts één keer. Dan heeft de struik twaalf jaar nodig om nieuwe bloemen te produceren en deze voldoende te laten groeien om opnieuw te bloeien. In de vallei zijn momenteel twee groeicyclussen actief. Een heeft in 2014 gebloeid en zal in 2026 pas weer paars kleuren, de andere heeft in 2006 het laatst gebloeid en heeft zijn deel van de vallei nu dus weer in een paarse wonderenwereld omgetoverd.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Trip Planner (@trip_planner_) op

Als je van plan bent de vallei te bezoeken, denk er dan aan dat het absoluut verboden is om de bloemen te plukken. Dit kan niet alleen het hele ecosysteem van de neelakurinji beschadigen, ook is het totaal zinloos. De bloemen zijn namelijk alleen op 1500 meter hoogte levensvatbaar. Mee naar huis nemen in de hoop dat ze daar eens in de twaalf jaar ontpoppen is dus een bijzonder slecht idee. Wat je wél mag plukken als je in de vallei bent, is de dag, aangezien de kans klein is dat je dit wonderbaarlijke tafereel vaker zult meemaken.

Gek op kleurrijke landschappen? Dan is dit net iets voor jou.

Openingsbeeld: Oleh_Slobodenluk / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram