Deze interactieve kaart toont waar je het beste wildlife kunt spotten in Afrika

Redactie Lonely Planet

Of je nu de Big Five van je Afrikaanse safari-bucketlist wilt afvinken of specifieke soorten wilt zoeken, deze nieuwe website van Expert Africa maakt het gemakkelijker dan ooit om te beslissen welk land en zelfs welke lodges de beste kansen bieden voor waarnemingen van dieren in het wild. De gegevens, afkomstig van meer dan 700 reizigersonderzoeken die de touroperator gedurende twee jaar heeft samengesteld, zijn veranderd in een enorm 'citizen science'-project en vertegenwoordigen bijna 30.000 observaties van 26 diersoorten.

Op het tabblad Wildlife vermeldt de website van Expert Africa de 26 soorten, variërend van leeuwen, giraffen en nijlpaarden tot de meer schuwe schubdieren en aardvarkens. Op basis van de onderzoeken is er gemiddeld slechts 2% kans op het spotten van een schubdier, maar een kans van meer dan 90% om chimpansees, berggorilla's en olifanten te zien. Zelfs natuuronderzoekers gebruiken de gegevens om de verspreiding van dieren over oostelijk en zuidelijk Afrika beter te begrijpen.

"De gegevens van onze reizigers hebben hyena-onderzoekers al geholpen om nieuwe gebieden voor drie soorten hyena's te lokaliseren, buiten hun eerder bekende habitat", zegt Chris McIntyre, directeur van Expert Africa. "We hopen deze inzichten in het wild te gebruiken om meer tastbare bijdragen te leveren aan onderzoek naar en natuurbehoud van vele soorten en gebieden."

Recensies van reizigers hebben altijd een sterke invloed gehad en hebben andere bezoekers beïnvloed over waar ze heen moeten gaan, maar de methodische aanpak van Expert Africa verheft de online bevindingen tot echte wetenschap. "We zijn erg blij dat we dit op basis van bewijs kunnen stellen", vertelde McIntyre aan Lonely Planet. "Het is een revolutionaire stap voor ons en een echte evolutie in het leren van onze eerdere reizigers om onze toekomstige reizigers te helpen." Bekijk de website hier.

Openingsbeeld: lara_zanarini / iStock