De wondere waterwereld van Jordanië: 3 wateravonturen in de woestijn

Redactie Lonely Planet

Ontdek de weelderige oases van Jordanië, van een zee op het laagste punt op aarde tot een heetwaterbron midden in de woestijn.

Dobber rond op het laagste punt van de wereld

Op meer dan 430 meter onder zeeniveau is de Dode Zee het laagste punt op aarde. De zeebodem daalt zelfs nog verder, op sommige punten tot een diepte van 377 meter. Niet dat je ooit naar die bodem zal duiken: met een zoutgehalte van 33% stijg je in het water van de Dode Zee direct weer naar het oppervlak (en onder water gaan zal bovendien ernstige oogpijn veroorzaken). Bespaar je de moeite en ga lekker liggen, ontspan en dobber rustig in het water met een krant of een boek in de hand. Vergeet je niet in te smeren met de Dode Zee-modder, die rijk is aan mineralen en je gewoon van onder je voeten vandaan kan scheppen. Spoel je vervolgens af in de zee of met een zoetwaterdouche. 

Voel de warmte van de woestijn in het water van de Ma'in Hot Springs| Foto: ostill / Shutterstock

Baad in de oase van Ma'in Hot Springs

Wanneer je over een kronkelende weg langs een roodbruin woestijngebergte afdaalt, voel je de lucht koeler worden en zie je gaandeweg meer weelderige palmbomen oprijzen uit de groene valleibodem. Dit is geen fata morgana, maar de welkome aanblik van een echte oase: Ma'in Hot Springs. Er wordt beweerd dat dit in Bijbelse tijden de favoriete badplaats was van koning Herodes. Met zijn zacht stromende watervallen en natuurlijke thermale minerale bronnen is de oase net zo populair bij bezoekers uit de 21ste eeuw. De watervallen ontstaan uit de winterregens in de hoogvlakten van Jordanië en kunnen temperaturen van boven 45°C bereiken. Het nabijgelegen Ma'in Hot Springs Hotel and Spa is een rustgevend kuuroord dat profiteert van zijn uitstekende locatie in de oase. Je kan een ontspannende wellnessbehandeling boeken om toegang te krijgen tot het besloten warmwaterbronbad, of je onder de locals begeven in de openbare baden.

De Rode Zee-kust in Jordanië is een uitstekende plek om te snorkelen en duiken| Foto: Shahar Shabtai / Shutterstock

Beleef een onderwateravontuur aan de Rode Zeekust

De kustlijn van Jordanië strekt zich 20 kilometer langs de Golf van Akaba, een zeearm in het noorden van de Rode Zee. Snorkelaars kunnen zich in deze onderwaterspeeltuin vergapen aan murenen, clownsvisjes die uit anemonen schieten en andere tropische vissen die in deze goed geconserveerde riffen rondzwemmen. Een goede plek om de onderwaterwereld te verkennen is Aqaba Marine Park, een beschermd rifgebied aan de oostelijke oever van de Golf. Het is per boot bereikbaar vanuit de haven van Akaba, of via de Beach Highway. Met een watertemperatuur van 25°C, helder zicht en een overvloedig zeeleven zijn de snorkelcondities het hele jaar door ideaal. Houd er wel rekening mee dat het aan land gedurende de zomer zeer warm kan worden.

Openingsfoto: BestTravelPhotography / iStock