De waanzinnigste wandelroutes volgens Instagram

Redactie Lonely Planet

Word een met de natuur en daag jezelf uit met een kilometers hoge klim om bij het aanschouwen van het uitzicht al je vermoeidheid plots te vergeten. Hiken is een fantastische ervaring, maar wat zijn nou de mooiste wandelroutes wereldwijd? 

Een uitgebreide wandeling door een gebied geeft je een heel nieuw perspectief van de omgeving. Je komt dichter bij de natuur en begroeiing van de regio, sterker nog, je gaat deze trotseren. Je leert over het milieu en de oude culturen terwijl je ook nog aan je conditie werkt. Geen wonder dat hiken steeds populairder wordt.

Hiken geeft je de mogelijkheid om een te worden met de ongerepte natuur, wildlife en op sommige plekken zelfs de inheemse bevolking en hun levensstijl. Het hoogtepunt van zo’n hike is voor veel mensen het vinden van een uniek uitkijkpunt om de zojuist overwonnen omgeving in je op te nemen, even op adem te komen en vooral een beetje trots op jezelf te zijn. Dit gevoel blijft hikers voor altijd bij volgens Oliver Bell van Oliver’s Travels, een website die zich specialiseert in eigenzinnige plekken op de wereld.

Hij heeft een Instagram-analyse losgelaten op wandelroutes wereldwijd om te kijken van welke routes de meeste posts te vinden zijn op sociale media. Met de resultaten werd een lijst van de 25 meest instagrammable routes samengesteld. Bekijk de onderstaande top vijf en je zult begrijpen waarom juist deze routes online zo goed vertegenwoordigd zijn.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Traci (@traceadventures) op

1. Appalachian Trail, Verenigde Staten – 622.549 posts

De Amerikaanse Appalachian Trail is officieel uitgeroepen tot de meest instagrammable wandelroute van de wereld met meer dan 600.000 Instagram posts. De schilderachtige route loopt van Springer Mountain in Georgia naar Mount Katahdin in Maine, met een totale lengte van 3.540 kilometer. Het hoogste punt van de route is Clingmans Dome op 2.025 meter hoogte.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Romane (@romanelib) op

 2. Inca Trail, Peru – 161.079 posts

De Inca Trail is absoluut één van de beroemdste wandelroutes ter wereld. Deze ongeëvenaarde trail leidt naar Machu Picchu en bestaat uit drie overlappende paden Mollepata, Classic en One Day. Alle drie deze wandelroutes zijn 82 kilometer lang en staan bovenaan een hele hoop bucketlists.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Nepal I Travel I Adventure (@amazingnepal_) op

3. Annapurna Circuit, Nepal – 102.049 posts

Het Annapurna Circuit is een route door het Annapurna-gebergte in centraal Nepal. De route kan variëren van 160 tot 230 kilometer, afhankelijk van de route die je loopt en of je tussendoor gemotoriseerd vervoer nodig hebt. De adembenemende tocht doorkruist twee rivier valleien en concentreert zich rondom het Annapurna Massief. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Andrea Workman (@andrea.around.the.world) op

4. West Highland Way, Schotland – 62.676 posts

Eén van de meest bekende en mooie wandelroutes in Schotland is 154 kilometer lang en loopt van Milngavie naar Fort Wiliam. Naast ongelooflijke landschappen kom je onderweg plattelandsparken, open heidevelden, steile bergwanden en de oevers van vele lochs tegen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door ELVIS ☆ Rochelle (@elvis_the_shiba) op

 5. John Muir Trail, Verenigde Staten – 55.394 posts

Deze langeafstandsroute loopt door de Nevada Mountain Range in Californië en doorkruist Yosemite, Kings Canyon en Sequoia National Park. De lengte van de trail is 339 kilometer en bereikt hoogten van maar liefst 14,33 kilometer. De route is vernoemd naar de naturalist John Muir, die zich inzette voor de bescherming van natuurgebieden en wiens activisme leidde tot de stichting van Yosemite National Park en Sequoia National Park.

Op nummer zes tot en met tien eindigden achtereenvolgens de GR20 en de Tour du Mont Blanc, beide in Frankrijk, de Lycian Way in Turkije, de Te Araroa in Nieuw-Zeeland en tot slot de Tongariro Alpine Crossing, eveneens in Nieuw-Zeeland.

Meer inspiratie voor waanzinnige wandelroutes? Lees dan hier verder

Openingsbeeld: Biletskly_Evgenly / iStock