De ruige natuur van Cantabrië

Redactie Lonely Planet

Piepklein Cantabrië, prachtig gelegen aan de noordkust van het Iberisch schiereiland, biedt een compleet andere kijk op Spanje. Er komen vier keer zoveel Spaanse als buitenlandse toeristen, waardoor de regio buiten de landsgrenzen nog grotendeels onbekend gebleven is. Zonde, want de uitnodigend groene plek biedt een ongelooflijke variëteit in een relatief klein gebied.

Baaien, kliffen en een verbluffend kustlandschap

Als de aanwassende hoogbouw van Spanje's zuidelijke kustplaatsen je koud laat, dan zijn de wilde en dunbevolkte stranden van Cantabrië het perfecte tegengif. De schitterende kustlijn van deze regio golft zo'n 150 kilometer langs afgezonderde baaien omringd door smaragdgroene landtongen en biedt een beeld van het Spaanse strandleven dat meer is afgestemd op natuurliefhebbers dan feestgangers. Veel van de mooiste stranden van Cantabrië zijn alleen te voet bereikbaar, waardoor ze over het algemeen vrij rustig zijn en je je dichter bij de natuur waant. Surfers, wandelaars en pelgrims op de Camino del Norte - een minder bekende aanvoerroute naar Santiago de Compostela - laven zich hier aan het indrukwekkende landschap.

Playa de Oyambre wordt omgeven door groene heuvels | Foto: Roel Slootweg / Shutterstock

In het oosten van Cantabrië, tussen Laredo en Castro Urdiales, daal je via een prachtige kustwandeling af langs grazende schapen en grillige rotsen naar Playa de Sonabia, dat zich schuilhoudt in een door golven uitgehouwen baai aan de voet van een imposante rotswand. Klim verder langs het strand en je kunt het tafereel aanschouwen door de Ojos del Diablo, twee natuurlijk gevormde rotsbruggen hoog boven de kustlijn. Als je in tegengestelde richting weer terugloopt richting Santander, kom je bij een ander typisch Cantabrisch schouwspel: de Playas de Langre, twee lange halve manen van zand omringd door gelaagde kliffen en bereikbaar via trappen vanaf de parkeerplaats erboven. Verder naar het westen, vlak bij de grens met Asturië, ontvouwt zich kilometers lang opnieuw een reeks van ongerepte stranden, tussen Comillas en San Vicente de la Barquera. Van zonaanbidders tot mensen die hun hond uitlaten; iedereen komt hier om te genieten van deze brede en schijnbaar eindeloze stukken poederig zand. Playa de Oyambre, Playa de Gerra, Playa de Merón, Playa El Rosal - ze liggen allemaal tegen een achtergrond van glooiende groene heuvels en onwerkelijke zichten op de besneeuwde toppen van de Picos de Europa, die in de verte boven het landschap uit torenen.

Het oudste nationale park van Spanje

De natuurlijke aantrekkingskracht van Cantabrië houdt niet op bij de kust. In de zuidwestelijke hoek van de regio, hemelsbreed slechts vijftien kilometer landinwaarts vanaf de Atlantische Oceaan, rijzen de adembenemende Picos de Europa abrupt vanaf de oceaan op tot hoogten van meer dan 2500 meter. Deze grillige pieken van kalksteen zijn genoemd naar de verwelkomende rol die zij speelden als de eerste zichtbare tekenen van het continent vanaf zee en dienden ooit als een baken voor terugkerende zeelieden. In 1918 werden ze gehuldigd als het eerste nationale park van Spanje, en tegenwoordig zijn ze een lokroep voor natuurliefhebbers, met enkele van de schilderachtigste landschappen van Spanje: hooggelegen meren, met koeien bevlekte bergweiden en diep uitgebeitelde kloven.

Wandelen door de Picos de Europa | Foto: Miguel Castans Monteagudo / Shutterstock

Je hoeft hier geen professionele klimmer te zijn om te kunnen genieten van het beste dat het hoogland te bieden heeft. Volg de Río Deva een uur landinwaarts vanaf de kust, over een weg die kronkelt tussen de steile wanden van de Desfiladero de la Hermida en omhoogklimt naar de Fuente Dé, waar de weg doodloopt op een spectaculair glaciaal bekken. Vanaf hier brengt een kabellift je in vier duizelingwekkende minuten naar een hoogte van 1823 meter, waar de imposante rotswanden van de Picos de achtergrond vormen voor een verscheidenheid aan wandelingen, inclusief de enerverende wandeling bergafwaarts die zich voegt bij de GR-203, tussen de onwankelbare stenen dorpjes Sotres en Espinama.

Openingsbeeld: checkyfoto / iStock