De nieuwe wildernissen van Europa

Redactie Lonely Planet

Ooit, in een ver verleden, was er een tijd dat iedereen vanuit huis zo de wildernis instapte. Maar met de komst van de industrialisering werd het leefgebied van wilde dieren beperkt tot aanzienlijk kleinere gebieden en mensen begonnen hun connectie met de natuur steeds meer te verliezen. De herwilderingsbeweging (rewilding) probeert deze trend te keren door geplunderde ecosystemen te herstellen of ze de ruimte te geven op natuurlijke wijze te herstellen. 

Het voorlopige resultaat: soorten als bevers, bizons en wolven keren terug naar de gebieden waar ze ooit uit werden verdreven. Wij lichten een paar van de gebieden die een inspirerende ontwikkeling doormaken voor je uit. 

Knepp, Engeland

Knepp was ooit een intensieve boerderij zonder enige vorm van natuur, maar toen besloten de eigenaren iets radicaals te doen: niets. Ze lieten wilde dieren het land overnemen en tegenwoordig is dit savanne-achtige landgoed in West Sussex een oase van biodiversiteit, wat gunstig is gebleken voor soorten die lang geleden verdwenen uit andere delen van het VK, zoals de tortelduif, nachtegaal en koekoek. Het bedrijf is tegenwoordig nog steeds een boerderij met vrij rondgrazende koeien en woelende varkens, maar je kunt er ook logeren op de glamping of op safari door het gebied. 

Pelikanen in de Donau. porojnicu / iStock

De Donaudelta

Het grootste wetland van Europa, de Donaudelta, staat al op de UNESCO-Werelderfgoedlijst vanwege de grote diversiteit aan vogels, met een enorm aantal pelikanen, aalscholvers, ooievaars en andere watervogels. En aan nog meer wildlife wordt gewerkt, want Rewilding Europe herintroduceert waterbuffels en Konikpaarden om het natuurlijke evenwicht te herstellen (de dieren grazen en bemesten het land). Er zijn ook jonge oehoe's vrijgelaten, wat helpt om de rattenpopulatie in het gebied onder controle te houden.

Karpaten, Roemenië

De bizon is terug in de Karpaten. Meer dan 100 exemplaren grazen nu vraatzuchtig een weg door de regio, wat ook weer nieuwe kansen creëert voor andere soorten. Er wordt gehoopt dat de kudde zich uitbreidt tot 150 bizons, wat een levensvatbare populatie zou zijn. Als je in de Karpaten bent, houdt dan niet alleen je ogen open om deze indrukwekkende beesten te spotten, het is ook het leefgebied van wolven, lynxen en beren. 

Iberische lynx. RamonCarretera / iStock

Côavallei, Portugal

De menselijke bevolking van platteland in de Côavallei is de laatste tijd sterk afgenomen en dus was er volop ruimte voor herwildering. Het vee en de landbouw dat het gebied heeft verlaten is ingeruild voor inheemse grazers, zoals reeën en paarden. Op hun beurt moeten zij de Iberische lynx en de Iberische wolf lokken om het gebied te gaan bewonen. Het leuke is: hierdoor hoef je niet meer richting het Afrikaanse continent om op safari te gaan. De European Safari Company heeft enkele kampen opgezet van waaruit je het gebied en de wilde dieren kunt ontdekken. 

Openingsbeeld: DamianKuzdak / iStock