De natuur in: wandelen door Zuid-Zweden

Sara van Geloven

De ongerepte natuur van Zweden beleef je het beste te voet. In Skåne, Zuid-Zweden, ontdekken we een van de mooiste wandelroutes van het land én een uniek verblijf midden in de natuur.

Met de benenwagen

De wandelroute Skåneleden is maar liefst 1.300 km lang en voert dwars door de ongerepte natuur in de Zuid-Zweedse regio. Van bossen tot heidevelden, uitgestrekte meren en glooiende heuvels tot een grillige kust met ongerepte stranden; natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Waar je je ook bevindt in Skåne, je bent nooit verder dan een halfuurtje rijden verwijderd van een van de paden van de wandelroute.

Een wegwijzer langs de route Skåneleden | Foto: Mickael Tannus

Skåneleden bestaat uit vijf delen en elk deel focust op een ander hoogtepunt uit de Zweedse natuur. Zo is er een kust-naar-kustpad, een pad langs een aantal van de mooiste stranden van de regio en een pad door de glooiende heuvels in het binnenland. We trekken eropuit om een deel van deze laatste etappe te wandelen door het natuurreservaat Drakamöllan, met het gelijknamige hotel als uitvalsbasis. 

Weg van de drukte van alledag

De rit naar Drakamöllan is al een avontuur op zich; we rijden een half-verscholen bospad op en laten de beschaving mijlenver achter ons. We volgen het zandpad door het beukenbos tot de bomen ineens wijken en we een paar boerderijgebouwen met rieten daken zien liggen te midden van een glooiend veld. Drakamöllan Gardshotell is een 17de-eeuwse boerderij midden in het reservaat, die omgetoverd is tot een prachtig Scandinavisch hotel.   

Een van de boerderijgebouwen van het Drakamöllan Gardshotell | Foto: Carolina Romare

Eigenaresse Ingalill Throsell verwelkomt ons en laat ons de gezellige kamers van het hotel zien. ‘Pas op voor de twee katten – ze zijn heel brutaal en lopen zo de kamers binnen. Goed – zet de spullen maar vast neer, dan gaan we eerst een stukje wandelen!’ Vergezeld door haar trouwe labrador gaat ze ons voor door het veld rond de boerderij, waar een stel paarden rondstruint. Ze vertelt over de natuur in de regio, terwijl we door een beukenbos lopen richting de heidevelden. ‘De aarde is zo vruchtbaar hier. Afhankelijk van het seizoen kun je bloemen, vruchten of paddenstoelen plukken.’ 

De zandweg door het beukenbos bij Drakamöllan | Foto: Jurrien Veenstra

De zon zakt langzaam in de hemel en we volgen een pad, nauwelijks zichtbaar door de heide, richting een kronkelende rivier. Eenmaal aangekomen bukt Ingalill zich en spettert wat water in haar gezicht. ‘De rivier is hier zo kraakhelder dat je soms zalm kunt zien zwemmen,’ zegt ze. Wanneer het laatste licht van de dag haast verdwenen is, keren we terug naar de boerderij. ‘Ga nu maar even opfrissen, dan staat het eten zo voor jullie klaar in de eetzaal.’ 

En zo geschiedt; die avond wordt er een waar feestmaal geserveerd met verse en lokale producten, waaronder een aantal ingrediënten die we op onze wandeling hebben geplukt. We eten onze buik rond en worden als we door de tuin richting de kamers lopen op een verpletterende nachthemel vol twinkelende sterren getrakteerd. We kunnen niet wachten om de volgende dag aan de Skåneleden te beginnen. 

Een bruggetje langs de Skåneleden | Foto: Mickael Tannus

Make it happen

Drakamöllan Gardshotell is in de zomer de hele week geopend voor gasten en in het laagseizoen in het weekend. Skåne ligt op zo’n 9 uur rijden vanaf Nederland en is ook goed bereikbaar vanaf Kopenhagen. Je vliegt al naar Kopenhagen vanaf €80 vanaf Schiphol (met o.a. Norwegian Air, Scandinavian Airlines of KLM) en €20 vanaf Brussel (met o.a. Ryanair, Brussels Airlines of Scandinavian Airlines). 

Lees ook: 7 redenen om Skåne te bezoeken

Openingsbeeld: Claire Droppert