De 11 mooiste nationale parken van Griekenland

Redactie Lonely Planet

De nationale parken van Griekenland laten het land van zijn wildste kant zien. Het eerste park was Nationaal Park Olympos, dat werd ingewijd in 1938. Inmiddels zijn er veel meer nationale parken en marineparken in Griekenland die de unieke flora en fauna beschermen.

1. Nationaal Park Olympos

De berg Olympus is vooral bekend uit de Griekse mythes, en als je 'm in het echt ziet begrijp je waarom. Het eerste nationale park van Griekenland herbergt meer dan 1.700 plantensoorten, met onder andere een paar zeldzame endemische planten, wolven, jakhalzen, herten en meer dan 100 vogelsoorten. Als je niet oppast kun je ook zomaar oog in oog staan met een Griekse god, als je daarin gelooft...

2. Nationaal Park Parnitha 

Dit bosachtige park is slechts een uur rijden bij Athene vandaan. Het is een populaire plek voor inwoners van de stad om even lekker te wandelen, fietsen, klimmen of cayonen. Er zijn een aantal mooie hiking trails en een paar bijzondere grottenstelsels. Daarnaast zijn er voor hikers twee volledig uitgeruste hutten in het park voor een meerdaagse wandeling en een stoeltjeslift naar de heuveltop.

Nationaal Park Parnassos is populair onder outdoor-mensen. Foto: andronosh/Alamy Stock Photo

3. Nationaal Park Parnassos

Het nationale park Parnassos ligt vlak bij Delphi op het Griekse vasteland en heeft drie hoge pieken: Parnassos (2.457 m), Tsarkos (2.416 m) en Gerondovrachos (2.396 m). De heuvels zijn bezaaid met Kefallonische dennenbomen, sparren en jeneverbessen, gemengd met gele bloemen, pruimenbomen en zeldzame paarse Daphnejasmijn. Het park is populair onder hikers, klimmers en in de winter kan er zelfs geskied worden.

4. Nationaal Park Prespa

Ten westen van Florina in Noord-Griekenland liggen de twee Prespameren. Het Kleine Prespameer ligt grotendeels in Griekenland, het Grote Prespameer ligt tussen Griekenland, Albanië en Noord-Macedonië. Het zijn twee van de oudste meren van Europa en hebben schitterende uitzichten, rijke flora en fauna en een bijzondere geschiedenis. Je vindt hier bruine beren, wolven en wilde zwijnen en nog veel meer zoogdieren. Met zo'n 260 vogelsoorten en slaperige dorpjes kijk je hier je ogen uit.

5. Nationaal Park Alonnisos

Alonnisos is het grootste nationale park van Griekenland en een van de grootste beschermde marinegebieden van Europa. In de zomer komen hier bootjes vol toeristen van Alonnisos en Skopelos voor een dagtripje, omdat je hier kans maakt om dolfijnen te spotten en zelfs walvissen.

Lees ook: 3x minder bekende Griekse eilanden

6. Nationaal Park Iti

Nationaal Park Iti is een van de mooiste parken van Griekenland, maar het minst ontwikkeld. Het is een dicht woud van dennen met wilde paddestoelen en orchideeën waar mooie wandelpaden doorheen kriskrassen. Het is een goed park voor een dagwandeling, met wandelroutes van zo'n 8 kilometer.

7. Nationaal Park Samaria

In het hart van Nationaal Park Samaria vind je de 16 kilometer lange Samariakloof, een van de langste canyons van Europa, die al jaren hikers naar Kreta trekt. De onweerstaanbare schoonheid van de kloof is extra mooi in april en mei, wanneer de wilde bloemen in bloei staan. Het park heeft wc's (verwacht geen luxe) voor hikers.

8. Nationaal Marinepark Zakynthos

Zakynthos staat bekend om de onechte karetschildpad, die met uitsterven is bedreigd. De stranden waar ze nestelen worden afgesloten voor toeristen, maar helaas worden alsnog vaak eieren vernield. Spot ze in hun natuurlijke habitat tijdens een snorkeltrip.

De tempel van Poseidon bij zonsondergang. Foto: andronos/Shutterstock

9. Nationaal Park Sounion

Het kleinste nationale park van Griekenland heeft zandstranden, korte wandelpaden en knusse dorpjes. De voornaamste reden voor een bezoekje is de Tempel van Poseidon uit 444 v. Chr. 

10. Nationaal Park Pindos en Nationaal Park Vikos-Aoös

Ten noorden van Ioannina vind je Nationaal Park Pindos en Nationaal Park Vikos-Aoös rond de diepe Vikoskloof en het Valia Kaldabos ten noorden van Metsovo. Het is 200.000 hectare aan ongerepte rivieren en bossen, bloeiende weides en glinsterende meren. Je vind hier bijna eenderde van de Griekse flora, samen met inheemse vissen, vossen en gemzen, zeldzame haviken, otters en beren.

Lees ook: De paden op: ontdek de Vikoskloof in Griekenland te voet

11. Nationaal Park Ainos

De berg Ainos torent trots boven het eiland Kefalonia uit. De berg is bezaaid met knoestige dennenbomen gehuld in mist, wat het een mystieke sfeer geeft. Er zijn vijf wandelroutes aangelegd die naar fantastische uitzichtpunten leiden. Houd je ogen open voor de wilde kleine paarden die in het park rondlopen.

Openingsbeeld: Dziewul/Shutterstock