De geuren en kleuren van Jamaica

Laura Veneman

Out of many, one people.’ Het prachtige en toepasselijke motto van Jamaica; inwoners van het eiland vinden over de hele wereld hun oorsprong. Bij Jamaica denken we vaak aan de reggae van Bob Marley, witte stranden, Caribische sferen en misschien ook een béétje aan marihuana. Maar Jamaica heeft nog veel meer te bieden.

Blue Mountains

Het binnenland van Jamaica bestaat voor een groot deel uit begroeide bergen. De Blue Mountains vormen het grootste berggebied op het eiland, waar je dankij het tropische klimaat een enorme verscheidenheid aan planten en dieren zult zien. Er zijn meerdere diersoorten die je alleen op Jamaica kunt ontdekken, zoals de Jamaicaanse boa.

Dunn’s River Falls

De Dunn's River Falls is een trapvormige waterval die vaak wordt beklommen door reizigers | Foto: jasoncowellphoto / iStock

De beroemdste watervallen op Jamaica zijn - met recht - de Dunn’s River Falls, vlakbij de kustplaats Ocho Rios, aan de noordkust van het eiland. Deze bijzondere reeks watervallen baant zich als een soort langgerekte trap een weg, dwars door weelderige, tropische begroeiing. Als je de watervallen van dichtbij wilt bekijken kan dat: het beklimmen van de tredes is een populaire activiteit.

Een unieke keuken

Zoals gebruikelijk voor eilanden barst ook de Jamaicaanse keuken de vis en de zeevruchten: krab, garnaal, tonijn en makreel is er in overvloed. Daarnaast is het eiland gezegend met een aantal heerlijke tropische vruchten, zoals mango en ananas. Ook vind je er de zogenaamde aki, de nationale vrucht van Jamaica. Een felrode vrucht die als hij rijp is openbarst en zijn zachtgele vruchtvlees toont. Eet de vrucht ook alleen dan! De onrijpe vrucht is namelijk giftig.

De Jamaicaanse keuken kenmerkt zich door de royale toepassing van gember, nootmuskaat en pimento of piment. Piment is een belangrijk exportproduct van Jamaica en wordt daarom ook wel “Jamaicapeper” genoemd. Het wordt onder andere gebruikt in een van de bekendste traditionele bereidingswijzen van het eiland: “jerk”. Hierbij wordt vlees met droge kruiden ingewreven of gemarineerd in kruidig vocht; in de pittige kruidenmix die hiervoor wordt gebruikt speelt piment een hoofdrol.

Openingsbeeld: ©David Neil Madden/Getty Images