De beste plekken om bioluminescentie te zien

Redactie Lonely Planet

De wereld zit vol wonderen, maar wat is er mooier dan honderden fonkelende lichtjes? Moeder Natuur doet er nog een schepje bovenop door diertjes, planten en paddestoelen te laten oplichten op verschillende plekken. Je moet gewoon weten waar je moet zoeken. Waar je ook bent, je kunt bijna overal wel gloeiende natuurfenomenten vinden.

Waitomo Caves, Nieuw-Zeeland

Een van de meest iconische voorbeelden van bioluminescentie zijn de bijna buitenaards aandoende gloeiwormen in de Waitomogrotten in Nieuw-Zeeland. De wormen bungelen als stalagtieten van de wanden en plafonds van de grotten, waardoor ze in een blauwe gloed gehuld worden. Je kunt hier tours boeken bij het visitor center.

Vieques, Puerto Rico

Er zijn drie bioluminescentie-baaien in Puerto Rico, waarvan Mosquito Bay op het eiland Vieques de meest spectaculaire is. Het hield lang de titel van felste bioluminescentie-spot ter wereld, en niet zonder reden: miljoenen eencellige organismen genaamd dinoflagellaten gloeien daar felblauw wanneer ze worden gestoord, wat een prachtig beeld oplevert als je erdoorheen kayakt. Zie allerlei kleine visjes onder je boot wegschieten of kies voor een kayak met een glazen bodem zodat je net kunt doen alsof je op light speed door het heelal vaart. Het fenomeen is erg lastig vast te leggen met een camera, dus geniet vooral van het moment.

Great Smoky Mountains, Tennessee

In vochtige regio's kun je al gauw vuurvliegjes zien, maar de Smoky Mountains doet daar nog een schepje bovenop: je vindt er maar liefst 19 verschillende soorten, waaronder synchroonvuurvliegjes: zoals de naam al zegt knipperen deze vliegjes synchroon. Het kan druk worden tijdens het vuurvliegjesseizoen, dus regel op tijd tickets.

Hachijō-jima, Japan

Het zijn niet alleen dieren die kunnen oplichten, in Japan gloeien bioluminescentie-paddenstoelen op het eiland Hachijō-jima, waardoor je je voelt als Alice in Wonderland. Tijdens het regenseizoen (van mei tot september), kun je maar liefst zeven verschillende soorten gloeiende paddenstoelen vinden in de bossen. Tijd om je wandelschoenen aan te trekken voor een speurtocht naar deze bijzondere paddenstoelen.

Openingsbeeld: tdub_video/iStock