Chili krijgt er vijf nationale parken bij

Redactie Lonely Planet
Chili krijgt er vijf nationale parken bij

Chili heeft sinds januari vijf nieuwe nationale parken erbij gekregen. Dat is allemaal te danken aan de grootste private landsdonatie ooit. Een gebied ter grote van Zwitserland gaat nu open voor publiek.

In het begin van 1990 kochten Kristine and Douglas Tompkins - de oprichters van The North Face en Esprit - een gebied in Chili om het te beschermen en opnieuw te laten verwilderen. Ze hebben de natuurlijke ecosystemen geprobeerd te herstellen en de oorspronkelijke diersoorten terug weten te halen. Het resultaat is een ongerept stuk natuurgebied vol met gletsjermeren, besneeuwde bergen, uitgestrekte velden en kabbelende beekjes. Het land van Tompkins Conservation is nu geschonken aan de Chileense regering die er zelf nog een schepje bovenop doet en ook land doneert. Het resultaat? Meer dan tien miljoen hectare aan nationaal park ligt uitgestrekt om te ontdekken. 

Het land van Kristine and Douglas is nu onderdeel van Patagonia National Park en Pumalín National Park, waardoor deze parken nu uitgebreid zijn en officieel de titel "National Park" dragen. Isla Magdalena, Corcovado en Melimoyu komen er nieuw bij en liggen relatief afgelegen van het grote publiek, wat het een perfecte bestemming maakt voor avontuurlijke reizigers.

Langs de nieuwe parken ga je binnenkort de "Route of Parks" vinden. Een 2.414 km lang netwerk van 17 nationale parken door het land tot aan Kaap Hoorn.

Meer lezen over Patagonië? We hebben de mooiste verhalen!

Openingsbeeld: tompkins_conservation / Instagram


Volg Lonely Planet op Instagram