Bizarre beestenboel: 8 opmerkelijke dieren en waar je ze kan vinden

Redactie Lonely Planet

Van vogelbekdier tot blobfish en van zeevarken tot vingerdier, we delen deze aardbol met een hoop merkwaardige verschijningen. Maar deze vreemde dieren zijn eigenlijk lang zo gek nog niet. Hun opmerkelijke uiterlijk blijkt namelijk best handig te zijn. Hierbij een greep uit Lonely Planet’s A to Z of Wildlife Watching, een gids vol tips voor het spotten van de meest ongewone aardbewoners.

Het aardvarken

Wat is het?

Het aardvarken is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen familie van het varken zoals wij het kennen. Sterker nog, het aardvarken komt eerder in de buurt van olifanten of zeekoeien maar is desondanks toch gewoon het best in zijn geheel eigen groep in te delen. Het aardvarken is namelijk de laatst overlevende in de orde der ‘buistandigen’. De ietwat komisch ogende neus is niets om lacherig over te doen. Het aardvarken bezit namelijk het meest complexe en geavanceerde reukvermogen van het gehele dierenrijk. Zijn reuk en gehoor zijn zelfs zo goed ontwikkeld dat zijn ogen bijna overbodig zijn. Dat komt goed uit want het zicht van een aardvarken is behoorlijk beperkt. Met zijn lange neus speurt hij naar termietenheuvels en zodra hij die heeft gevonden, maakt hij met zijn klauwen een opening om vervolgens met zijn halve meter lange tong zijn prooi naar binnen te slurpen.
Het dier leeft vooral ’s nachts, dus wil je ‘m ontmoeten, dan moet je daar wel wat voor over hebben.  

Waar leeft het?

Het aardvarken komt vooral in Afrika voor. Verschillende organisaties in de Zuid-Afrikaanse Karoo bieden speciale aardvarkentochten aan gericht op het spotten van de beesten wanneer ze rondsnuffelend op zoek zijn naar een heerlijke termietenhoop.

De papegaaiduiker is een opvallende verschijning in zijn doorgaans grijzige leefgebied. | Foto: NickJKelly / iStock

De papegaaiduiker

Wat is het?

Ook deze naam moet je met een korreltje zout nemen, want nee, de papegaaiduiker duikt niet daadwerkelijk naar papegaaien. Met zijn uiterlijk dat zowel mooi als clownesk oogt, leeft hij voornamelijk aan de kusten van Newfoundland, Groenland, IJsland, Scandinavië en Groot-Brittannië. Hij bouwt nesten in klifholen en andere spleten en z'n voorkeur gaat uit naar eilanden zonder grondroofdieren. Aan het eind van de zomer keert hij terug naar open zee. Opmerkelijk genoeg verdwijnt de kleurrijke snavel- en oogtekeningen na de zomer en nemen de dieren een onherkenbaar saai uiterlijk aan.

Waar leeft het?

De papegaaiduiker heeft een voorkeur voor eilanden met steile kliffen, zoals IJsland en de Faeröereilanden. Helaas is het vlees van de papegaaiduiker daar een delicatesse en neemt de populatie sterk af. Ook op Skomer in West-Wales en op de Shetland-eilanden zijn groepen papegaaiduikers te vinden.

Als je 'm zo ziet zou je het niet gelijk zeggen, maar de tuimelaar is razend intelligent. | Foto: Jodie777 / iStock

De tuimelaar

Wat is het?

De bekendste en meest geliefde soort van de kleine walvisachtigen is razend populair vanwege zijn aangename karaktereigenschappen. De tuimelaar is zeer sociaal, zelfbewust, communicatief, speels en bovenal bijzonder intelligent. Het dier is in staat gereedschap te gebruiken, in een team te werken, mimiek te vertonen en is ontzettend nieuwsgierig van aard. Dat alles in combinatie met hun atletische motoriek maakt ze een genot om naar te kijken én een zeer haalbare must-see op menig bucketlist.

Waar leeft het?

De tuimelaar kun je spotten in warme en gematigde zeeën over de hele wereld.

De Herculeskever in gevecht met een soortgenoot. | Foto: 29mokara / iStock

De Herculeskever

Wat is het?

De Herculeskever is één van de grootste keversoorten die bestaat. Mannetjes kunnen wel 15 centimeter of langer worden, inclusief hun wonderbaarlijke hoorns, die goed van pas komen bij de worstelwedstrijden die de mannetjes onderling voeren. Heel veel hebben ze daarbij niet te verliezen want langer dan 6 maanden zullen ze sowieso niet leven. De Herculeskever is ook nog eens één van de sterkste beesten wereldwijd. Hij kan maar liefst 850 keer zijn eigen gewicht dragen.

Waar leeft het?

Costa Rica is een must go voor elke insecten liefhebbende wereldreiziger. In Tortuguero National Park aan de Caribische kust maak je goede kans om zowel de Hercules- als de bijna even grote olifantenkever te vinden. Tip: zoek op grondniveau in en rondom dood hout.

De zeedraak is eigenlijk een soort sliertig zeepaardje. | Foto: madkruben / iStock

De grote rafelvis

Wat is het?

Deze fabelachtig ogende vis, die soms ook wel ‘zeedraak’ wordt genoemd, is een lust voor het oog van iedere duiker. Als je er een weet te vinden althans, want met hun zeewierachtige voorkomen zijn ze behoorlijk goed gecamoufleerd. De grote rafelvis is familie van het zeepaardje. Net als bij zeepaardjes bevrucht het vrouwtje het mannetje en is het mannetje drager van de eitjes.

Waar leeft het?

‘Leafies’, zoals ze liefkozend door de lokale bevolking worden genoemd, komen alleen voor op de zuid- en uiterste zuidwestkust van Australië. Een lokale duikgids kan je kans op het spotten van een zeedraak drastisch vergroten. Verschillende ondernemingen organiseren tochten vanuit het Yorke-schiereiland, Rapid Bay, Victor Harbour en andere locaties rondom Adelaide.

De roodoogmakikikker geeft 'verblind door schoonheid'  een geheel nieuwe betekenis. | Foto: ABDESIGN / iStock

Roodoogmakikikker

Wat is het?

Deze mythisch ogende kikker had zo een reclamecampagne voor reizen naar de regenwouden van Midden-Amerika kunnen zijn. Maar het opvallende uiterlijk van de kikker heeft daadwerkelijk een tactische functie. Het felle rood, groen, oranje en blauwe uiterlijk kan potentiële roofdieren kortstondig verblinden, precies lang genoeg voor de kikker om weg te komen. ‘Verblind door schoonheid’ krijgt een geheel nieuwe betekenis.

Waar leeft het?

Costa Rica is het absolute paradijs voor kikkerliefhebbers. Hier leven maar liefst 133 inheemse kikkersoorten. Alleen in het Veragua-regenwoud zijn al 54 verschillende kikkersoorten te vinden, waaronder de roodoogmakikikker.

De zoutwaterkrokodil kan meer dan 6 meter lang worden. | Foto: Janet K Scott / iStock

De zoutwaterkrokodil

Wat is het?

Het grootste levende reptiel van de wereld kan langer dan zes hele meters worden en meer dan een ton wegen. Zogenaamde ‘salties’ zijn in zowel zoet- als zout water te vinden en kunnen lange afstanden over zee afleggen. Het zijn roofdieren eerste klas met hun enorme voorkomen, waarmee ze vrijwel alles wat ze tegenkomen in het water kunnen doden en opeten.

Waar vind je het?

Salties zijn te zien in een groot deel van Zuidoost-Azië en Oceanië en gedijen goed in het noordelijk deel van Australië, met name in de rivieren Adelaide, Mary en Daly in de buurt van Darwin. Sinds de jaren ’70 worden krokodiltochten georganiseerd op de Adelaide River. De meeste krokodillen die hier leven zijn gewend aan de rondvaartboten vol toeristen. Aanvallen op mensen komen voor, maar zijn niet gebruikelijk en vinden bijna altijd plaats in ondiep water, waar de dieren ongezien kunnen opdoemen.

De walrus in natuurlijke habitat; liggend op het strand, dat doen ze het liefst de hele dag. | Foto: Mikeuk / iStock

De walrus

Wat is het?

Deze grote neef van de zeehond jaagt met behulp van zijn snor en zuigkracht, die krachtig genoeg is om grote kokkels te openen. De slagtanden hebben geen meerwaarde in de jacht naar voedsel, deze gebruiken de dieren om zich uit het water op een ijsschots te trekken. Vandaar de wetenschappelijke naam odobenus, wat "tandloper" betekent. 

Waar vind je het?

Als je walrussen wilt spotten mag je daar een leuk budget voor uittrekken, afgelegen locaties genieten namelijk de voorkeur van de beesten. Vanuit het westen van Alaska worden één- of meerdaagse tochten vanuit de lucht georganiseerd, waardoor je zicht hebt op de grote kuddes op het land. Ook in de verlaten mijnbouwregio Pyramiden op Spitsbergen maak je kans om de dieren te spotten.

Toch liever gewoon op safari? Lees dan hier hoe je dat zo goedkoop mogelijk kunt doen.

Openingsbeeld: Shongolologo / iStock