Bewonder binnenkort een 'superbloedwolfmaan'

Redactie Lonely Planet
Bewonder binnenkort een 'superbloedwolfmaan'

Ben jij gek op dramatische luchten, sterrenhemels en astronomische verschijnselen? Markeer 20 januari dan in de agenda want dan is er een 'superbloedwolfmaan' te zien. Voor alle duidelijkheid; dit is een volle maan, in combinatie met een wolfmaan, in combinatie met een supermaan en ook nog eens met een volledige maansverduistering die voor een bloedmaan zorgt.

Een bloedmaan is de naam voor de roodgekleurde maan die ontstaat bij een maansverduistering. De maan staat dan recht achter de aarde, in zijn schaduw, wat voor die rode gloed zorgt. Een supermaan is het verschijnsel van een volle maan die precies op het moment dat hij vol is op het punt in zijn baan dat het dichtst bij de aarde is staat. Hierdoor lijkt de maan 14% groter en 30% helderder dan normaal. Al deze verschillende fenomenen vallen precies op dezelfde dag, de avond van 20 januari en zullen zichtbaar blijven tot in de vroege uurtjes van 21 januari.

Benieuwd waar die wolf precies in beeld komt? De volle maan in januari staat al duizenden jaren bekend als de wolfmaan. Inheemse Amerikaanse stammen hielden de veranderende seizoenen bij aan de hand van de maanmaanden in plaats van de zonnekalender. De volle maan van januari is vernoemd naar het gehuil van wolven die in de koude winternachten op zoek zijn naar eten.

Astronomen voorspellen dat de superbloedwolfmaan zo’n drie en een half uur volledig zichtbaar zal zijn vanuit Amerika, West-Europa en Afrika. In de lucht zal een rode gloed te zien zijn en sterren zijn beter te zien dan normaal. De beste omstandigheden om het verschijnsel te bewonderen zijn vanzelfsprekend een heldere lucht. Je hebt geen speciale spullen nodig om het spektakel te zien.

Gek op astronomische fenomenen? Lees dan dit artikel over kijken naar de kosmos en waar je dat het best kunt doen.

Openingsbeeld: Eloi_Omella / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram