Antarctische atmosfeer op de Falklandeilanden

Redactie Lonely Planet

De Falklandeilanden zijn een populaire toevoeging aan Antarctische reizen, maar ze zijn op zichzelf je bezoek meer dan waard vanwege de grote populaties pinguïns, zeehonden en albatrossen. De eilanden bevinden zich 490 kilometer ten oosten van Patagonië en worden omringd door de Zuidelijke Atlantische oceaan – en door controverse.

Twee grote eilanden, Oost en West Falkland, beslaan samen met meer dan 700 kleine eilandjes een oppervlakte van 12.173 vierkante kilometer, ongeveer eenderde van Nederland. De Falklandeilanden zijn in het verleden opgeëist en bezet door Frankrijk, Spanje, Engeland en Argentinië. Sinds 1833 zijn de eilanden officieel een Brits overzees grondgebied, een status die door de Argentijnen nog altijd wordt bestreden.

Eilandbewoners

Ongeveer 60% van de Falklanders is op een van de eilanden geboren, waarbij sommigen hun afkomst kunnen terugvoeren tot zes of meer generaties. Vandaag de dag woont meer dan 80% van de 3140 Falklanders (ook wel “Kelpers" genoemd) in Stanley en er wonen ongeveer 1200 Britse militairen op de RAF-basis Mount Pleasant. De overige inwoners wonen in “Camp”, de naam die men heeft gegeven aan al het Falklandgebied buiten Stanley.

En dan zijn er nog de andere eilandbewoners. Op de eilanden paren vijf soorten pinguïns: ezel-, koning-, macaroni-, Magelhaen- en de zuidelijke rotspinguïn. En daarnaast komen er vele andere interessante en zeldzame vogels voor.

Landelijk bestaan

Sinds de opkomst van grote schapenstallen aan het einde van de 19de eeuw bestaat het plattelandsleven op de Falklandeilanden grotendeels uit piepkleine gehuchten die zijn gebouwd nabij de beschutte havens waar kustschepen de geknipte schapenvacht kwamen ophalen. De eilanden behouden daardoor nog altijd een landelijk karakter: er is 400 kilometer aan wegen, maar nergens is ook maar een verkeerslicht te vinden. 

Onverharde wegen door het woeste landschap | Foto: Marc-Andre_LeTourneux / iStock

Fascinerende flora

Van de 13 inheemse plantsoorten is er een aantal zeldzaam. Zo is er bijvoorbeeld de vrouwentong (Nassauvia serpens), met zijn lange stelen en kleine blaadjes, en de Felton's flower (Calandrinia feltonii): een eenjarige plant met roze bloemen die licht naar karamel ruikt en waarvan tot voor kort werd gedacht dat hij in het wild was uitgestorven. De vanilla daisy (Leuceria suaveolens) is weliswaar niet inheems maar wel leuk om te zien – haar blaadjes ruiken verrassend veel naar chocola. Er zijn geen overgebleven inheemse landdieren.

Lees ook: Ontdek de Falklandeilanden. 

Openingsfoto: SteveAllenPhoto / iStock