8 x bijzonder mooie plekken wereldwijd

Redactie Lonely Planet

Er is niets zo indrukwekkend als een bijzondere plek in de wereld voor het eerst zien. Bij deze acht ultieme bestemmingen is die ervaring werkelijk niet te evenaren. Welke heb jij al gezien?

Yellowstone National Park, Wyoming, Verenigde Staten

Het is bijna genânt hoeveel prachtige plaatjes Yellowstone National Park oplevert: van de donderende watervallen van de Grand Canyon tot de ‘Old Faithful’ geiser. Maar de prachtige kleuren van de Grand Prismatic Spring, de grootste warmwaterbron van de Verenigde Staten, zijn misschien wel het meest bijzonder. Het scala aan kleuren, van knalblauw tot roestig rood, ontstaat door verschillende soorten bacteriën, die in verschillende watertemperaturen groeien.

Het noorderlicht boven Kiruna in Zweden | Foto: Justinreznick / iStock

Aurora borealis, Kiruna, Zweden

Dit uitzonderlijke spektakel kunnen aanschouwen staat bij veel mensen bovenaan de bucketlist. Het indrukwekkende tafereel ontstaat wanneer geladen deeltjes, die met 1,4 miljoen km/uur vanaf de zon het heelal ingeslingerd worden, aan de polen in aanraking komen met het magnetisch veld van de aarde. Het effect van deze gordijnen van licht wordt door zonnevlammen en -stormen vergroot. Dit is hét moment om te gaan, want we zitten in een periode van verhoogde zonne-activiteit. Tussen november en maart kun je op zoek in Noord-Scandinavië, Alaska, Canada en Schotland.

Paars zo ver het oog reikt in de Provence | Foto: AlbertoLoyo / iStock

Plateau de Valensole, Alpes de Haute-Provence, Frankrijk

Parijs mag dan de stad der liefde zijn, maar de meest romantische streek is toch zeker de Provence. De glooiende heuvels kleuren tijdens de zomer levendig (en geurig) paars dankzij de uitgestrekte velden van lavendel. De lavendel van Plateau de Valensole wordt gebruikt om lavendelolie, honing, zeep en geurzakjes van te maken. De bloeitijd valt in juli.

De geiser Strokkur blaast water omhoog | Foto: subtik / iStock

Strokkur, IJsland

IJsland ligt precies op de grens tussen twee tektonische platen en is daardoor een van de actiefste regio’s van de wereld, op het gebied van geologie. Hierdoor is het land ook zeer aantrekkelijk voor avontuurlijke reizigers. In zo’n onvoorspelbaar landschap lukt het de Stokkurgeiser om punctueel te zijn: elke 4 tot 8 minuten blaast er een waterstraal zo’n 40 meter de lucht in. Het woord ‘geiser’ komt zelfs van het IJslandse ‘geysa’, dat zoveel betekent als “stromen”, of “gutsen”.

Opmerkelijke kleuren en vormen in The Wave | Foto: fotoVoyager / iStock

The Wave, Coyote Buttes, Arizona-Utah, Verenigde Staten

Dit wonder van zandsteen op de grens tussen Arizona en Utah is een graag geziene attractie. Niet alleen vanwege de opmerkelijke vorm, maar ook door de uitdagende wandeling die je moet maken om de plek uberhaupt te bereiken. Het rimpelige, golvende oppervlak is ontstaan als de bodem van een allang vergane zee.

In het park Plitvice komt het water vanuit alle richtingen op je af | Foto: nikpal / iStock

Plitvice National Park, Kroatië

Dit UNESCO Werelderfgoed bestaat uit onderling verbonden en sierlijk stromende watervallen, maar ook grotten en bos. Reizigers kunnen het park bezichtigen via een serie houten wandelroutes die over de mineraalrijke meren zijn aangelegd. In de zomer worden deze paden vrij druk, maar het is de moeite waard: prachtige regenbogen glinsteren tussen de watervallen en vlinders fladderen over de heldere poelen.

De grijze massa van de gletsjer Myrdalsjökull | Foto: Kseniya_Milner / iStock

Myrdalsjokull gletsjer, IJsland 

Weer IJsland: je vindt er talloze bijzondere plekken. Zoals watervallen; de gekromde Goðafoss of de denderende Dettifoss maken indruk, maar van de watervallen bij Mýrdalsjökull sla je al helemaal stijl achterover. De gletsjer bevindt zich boven een actieve vulkaan en de afvloeiing zorgt voor een bijzonder krachtige waterval.

Kronkelende rijstterrassen in Yúnnán, China | Foto: JohnCrux / iStock

Yuanyuang, China 

Yúnnán, in het zuidwesten van China, is een grabbelton aan verbazingwekkende landschappen, waaronder tropische regenwouden en bergen met besneeuwde toppen. Een onwerkelijk gezicht zijn de lappendekens aan rijstterrassen in het vruchtbare hart van de landbouwregio.

Meer mooie plekken: 3 Epische roadtrips wereldwijd.

Openingsbeeld: De Grand Prismatic Spring | Foto: lorcel / iStock