4x bijzondere natuur in Marokko

Redactie Lonely Planet

Van gouden duinen tot de toppen van de Hoge Atlas: Marokko is een droom voor avonturiers. Dit stukje Noord-Afrika is bedekt met bijzondere landschappen die al even gevarieerd als de kleurrijke tapijten in de souk. Dit zijn een paar hoogtepunten.

Atlasgebergte

Welkom bij de hoogste bergketen van Noord-Afrika, onder Berbers bekend als “Idraren Draren” (de Berg der Berger) en van de lente tot de herfst een paradijs voor wandelaars. De keten loopt diagonale door Marokko, ruim duizend kilometer van Marrakesh in het zuiden tot Khenifra in het noordoosten. De scherpe toppen werken als een weerbarrière tussen het milde mediterrane klimaat in het noorden en de Sahara verder naar het zuiden. Voor trekkers en klimmers bieden de extreme topografie en eindeloze routes fantastisch uitzicht en een echt wildernisgevoel.

Een lage zon boven het oranje zand van Erg Chebbi in Marokko | Foto: BjornStefanson / iStock

Erg Chebbi

De grote, veranderlijke zandzee van Erg Chebbi strekt zich zo’n 27 kilometer uit van noord naar zuid en bereikt op plaatsen zo’n 160 meter hoogte – een uitzonderlijk gezicht. De roségouden duinen rijzen op boven de platte grijze hamada (kaal, rotsachtig plateau) en kleurt alle soorten oranje, roze en paars als de zon ondergaat.

Oualidia

Oualidia is een prachtige halvemaanvorimige lagune omgeven met goud zand en van kalme wateren. Het dorpje staat bekend om de goede verse vis (vooral de oesters zijn goed) en er zijn veel accommodaties, wat het een populaire weekendbestemming maakt voor inwoners  én bezoekers van Marrakesh en Casablanca die op zoek zijn naar wat rust. Buiten juli en augustus is het hier minder drukbezocht, en is er weinig meer te doen dan surfen, schelpdieren eten en eindeloos relaxen.

De wonderlijke watervallen van Ouzoud in Marokko | Foto: AlbertLoyo / iStock

Cascades d’Ouzoud

De gelaagde Cascades d’Ouzoud zijn een betoverend gezicht, met meerdere watervallen waarvan de grootste maar liefst 100 meter naar beneden valt. De omgeving is een populaire dagtocht vanaf Marrakesh dus bereid je erop voor dat je dit natuurschoon niet voor jezelf hebt.

Openingsbeeld: Mlenny / iStock