48 uur in IJsland

Linda Ismaili

IJsland is de ideale bestemming voor een stopover, maar wat doe je wanneer je in dit veelzijdige land maar even de tijd hebt? Wij zetten een paar hoogtepunten op een rij die je in twee dagen kunt bezoeken. 

Dag 1

Blue Lagoon

Er is geen betere manier om bij te komen van je vlucht en je verblijf in IJsland in te luiden dan met een bezoek aan de Blue Lagoon. De Blue Lagoon ligt tussen het vliegveld en Reykjavik, dus bespaar wat reistijd en laat je voordat je richting je accommodatie gaat bij het vliegveld oppikken om meteen koers te zetten richting de Blue Lagoon. Er rijden ieder uur transferbussen vanaf het vliegveld naar de bronnen.

Laat een ding duidelijk zijn; de Blue Lagoon is populair. Je zult vast mensen horen zeggen dat het hier te druk en commercieel is. Op zich hebben deze critici geen ongelijk, maar een bezoek aan deze geothermisch verwarmde spa is een bezoek meer dan waard. Geniet in een adembenemend setting van velden van zwarte lava van het helende water en kom helemaal tot rust. Nu kun je echt ontspannen aan de rest van je verblijf in IJsland beginnen.

  • Het is noodzakelijk om van tevoren tickets te kopen voor de Blue Lagoon, dit kan op bluelagoon.com. De airport transfer kun je regelen bij je hotel of boeken op bijvoorbeeld icelandtravel.is. Tickets voor de Blue Lagoon kosten vanaf €45, transfers €41.

Reykjavík

Als je maar kort de tijd hebt is het aan te raden om een ho(s)tel in het centrum van Reykjavík te vinden. Het centrum is niet groot en is zeer bewandelbaar. Je kunt de stad op eigen houtje verkennen, maar aansluiten bij een Free Walking Tour is ook zeker een goed idee. De gidsen van CityWalk zijn allemaal IJslanders die geschiedenis gestudeerd hebben en zijn dus echte kenners.

De wandeling duurt zo’n twee uur en brengt je langs alle belangrijke gebouwen van Reykjavík. Ook de huizen waar je normaal zonder omkijken aan voorbij zou lopen hebben een verhaal en de gidsen beantwoorden met alle liefde alle vragen die je hebt over IJsland, IJslanders, leuke restaurants en goede musea. Hoewel het een “Free” Walking tour is, wordt het wel gewaardeerd als je aan het eind van de wandeling een fooi geeft, de gidsen worden verder namelijk niet betaald.

Na de tour heb je een beetje een idee hoe de stad eruitziet en kan je er, als je tijd over hebt, nog voor kiezen om een bezoek te brengen aan een van de musea (het Nationaal Museum is een aanrader) of de lift te pakken naar de top van de Hallgrímskirkja, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Het Noorderlicht

Het ultieme doel tijdens een trip naar IJsland is voor veel mensen het spotten van het Noorderlicht. Dit kan echter niet altijd en ook niet per se overal. Ten eerste is dit unieke verschijnsel het beste zichtbaar tussen oktober en maart. Maar ook dan is het spotten van het Noorderlicht niet gegarandeerd. Om je kansen te vergroten is het goed om de stad uit te gaan. Hoe minder licht in de omgeving, hoe beter je het Noorderlicht ziet. Je kunt als je een auto hebt zelf op zoek gaan, maar een ervaren gids weet vaak beter waar en wanneer je kansen het grootst zijn. Als je het er zelf niet op durft te wagen kun je een tour boeken en je rond laten rijden naar de beste plekjes.

Dag 2

IJsland heeft een ontzettend bijzonder landschap, met onder andere lavavelden, zwarte stranden, vulkanen, geisers en watervallen. Het is onmogelijk dit allemaal in korte tijd te zien, al helemaal als je nog maar een dag over hebt. Maar ook op een dagtrip vanuit Reykjavík kun je een aantal highlights bewonderen langs de Golden Circle en toch voor het eten terug zijn.

Nationaal Park Þingvellir

Þingvellir ligt op zo’n 40 kilometer van Reykjavík en wordt wel gezien als de historisch gezien meest relevante plaats in IJsland. Dit is waar de Vikingen ’s werelds eerste democratische parlement in het leven riepen in het jaar 930. Er liggen nog steeds resten van kampementen die in de jaren die volgden zijn opgezet tijdens ontmoetingen op deze significante plek.

Daarnaast kun je hier zien waar de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen uiteendrijven en is het een prachtig gebied om een korte wandeling te maken voordat je doorrijdt naar Gullfoss.

De Gullfoss waterval

Hoewel niet de hoogste, is de Gulfoss wel een van de mooiste watervallen van IJsland. En dat wil wat zeggen, want er zijn er hier nogal wat. Het water van de Hvítá-rivier stort hier in twee etappes 32 meter naar beneden in een canyon van zo’n 70 meter diepte. Als je geluk hebt zie je op een zonnige dag misschien wel een regenboog in het opspattende water, wat deze plek nog magischer maakt. Dit stuifwater is tevens waar de Gullfoss haar bijnaam “Gouden Waterval” aan dankt.

Geysir en Strokkur

Geysir is de oorspronkelijke heet-water spuit waar alle geisers hun naam aan te danken hebben. Geysir is zo’n 800 jaar actief geweest en spoot zijn water ooit tot 80 meter de lucht in. Inmiddels zijn uitbarstingen van Geysir schaars, maar gelukkig vind je de betrouwbaardere Strokkur-geiser op een paar meter afstand. Deze geiser wacht vaak maar 10 minuten voor-ie weer een enorme stoot water omhoog spuit. In het geothermische gebied Haukadalur vind je naast deze twee geisers ook een aantal warmwaterbronnen en kleinere geisers.

Praktisch

Icelandair biedt je de mogelijkheid om je stopover in IJsland kosteloos tot wel zeven nachten te verlengen om zo heel makkelijk een kort verblijf in IJsland aan je reis naar bijvoorbeeld New York vast te plakken. Kijk voor meer informatie op icelandair.nl.

Heb je langer de tijd? Huur dan een camper en verken IJsland vanaf de Ring Road

Openingsbeeld: DieterMeyrl / iStock