4 prachtige nationale parken in Japan

Redactie Lonely Planet

Voor een klein land heeft Japan een diverse verzameling aan landschappen. Er zijn vulkanen en kustgebieden, vredige eilandjes en dichte bossen die bergen en valleien bedekken. Dit zijn enkele van de mooiste nationale parken van het land.

Keramashoto National Park in Okinawa

In 2014 zijn de Kerama-eilanden – een collectie van 30 ruige en uitzonderlijk mooie eilanden voor de kust van Okinawa – gebundeld tot Keramashoto National Park. De archipel bevindt zich zo’n 40 kilometer per boot vanaf Naha, en je vindt er prachtige stranden, baaien, bergtoppen en bossen. Het water eromheen, niet zonder reden naamgever voor de kleur ‘Kerama Blue’, is kraakhelder en je vindt er meer dan 250 soorten koraal. Het grootste en bergachtigste eiland is Tokashiki, populair onder reizigers, en Zamami heeft een meer ontspannen sfeer. Je kunt rond de eilanden ook uitstekend duiken want het stikt er van de tropische vissen en schildpadden.

De Kegonwaterval in Nikko National Park, Japan | Foto: Leonid Andronov / iStock

Nikko National Park in Kanto

In Nikko National Park vind je een van de decadentste en sierlijkste heiligdommen van het land, Toshogu. Het is een van de vele in dit UNESCO Werelderfgoed, waar je ook twee Shinto-tempels vindt, naast watervallen, bossen, meren en vulkanische berglandschappen. Het is er het hele jaar mooi, maar vooral in de herfst is het park bijzonder, wanneer het park in warme kleuren oplicht. Je vindt er ook wilde dieren als zwarte beren en Japanse makaken. Bezoek ook de Kegonwaterval, een van de drie hoogste watervallen in Japan. De ligging is ook ideaal, op zo’n 2,5 uur rijden van de hoofdstad Tokio.

Kirishima-Kinkowan National Park in Kyushu

In de prefecturen Kagoshima en Miyazaki, bekend om de vulkanische activiteit en onsen, vind je het nationale park Kirishima-Kinkowan. Het is een favoriete bestemming onder hikers, vanwege de vele routes met uiteenlopende lengte en moeilijkheidsgraad. In de Japanse mythologie is dit het gebied waar de goden voor het eerst op de aarde kwamen, en het uitzicht is er inderdaad goddelijk. Daar staat tegenover dat het weer hier behoorlijk huis kan houden en je kunt last krijgen van wolken vulkanische rook. Plan dus van tevoren en houd de toegangswegen in de gaten. Het park bestaat uit twee delen, de zuidelijke Kinkowanbaai en Kirishima, waarvan de laatste ruim 20 vulkanen, kratermeren en warmwaterbronnen telt.

Een wandelpad langs de pelgrimsroute in Yoshino-Kumano National Park in Japan | Foto: Kiyotaka Noda

Yoshino-Kumano National Park in Kansai

Een rijke geschiedenis en een reputatie als must-see voor outdoorliefhebbers kenmerken Yoshino-Kumano National Park, een uitgestrekt stuk natuur waar je torenhoge pieken en diepe valleien vindt. De drie heiligdommen Kumano-Hayatama, Kumano-Hongu en Kumano-Nachi – samen bekend als de Kumano Sanzan – zijn te vinden langs de Kumano Kodo Pelgrimsroute in het park.

Een gedeelte van het park is UNESCO Werelderfgoed, als onderdeel van de ‘Heilige plaatsen en pelgrimsroute in het Kii-gebergte’. Yoshino is met name beroemd als een van de beste plekken in Japan voor hanami (kersenbloesem zien in de lente); groepen komen bijeen bij hito-me-sen-bon (1000 bomen in een oogopslag) om het tafereel te bekijken. De Nachi-watervallen en Dorokyo-kloof zijn ook hoogtepunten in het park.

Openingsbeeld: petesphotography / iStock