3x de mooiste wandeltochten van Wales

Redactie Lonely Planet

De afgelegen wildernis neemt een groot deel van het landoppervlak van Wales in beslag, dus het is niet moeilijk je hier weg van de massa te begeven. In het landschap van eenzame heide en bergen, met kliffen omzoomde kustlijnen zul je op de paden vooral hier en daar een kudde schapen tegenkomen. Je ontdekt de adembenemende natuur van Wales met deze wandelroutes. 

Cadair Idris

9,6 kilometer - zwaar - 5 uur
Snowdon is een van de bekendste bergen van Wales, maar voor even fenomenale uitzichten en veel minder drukte ga je naar Cadair Idris, voor een uitdagende wandeling naar 893 meter hoogte. Deze kolossale, goudgroene rots in het hart van Snowdonia National Park lijkt direct uit een verhaal van Tolkien te komen. Niet zo gek dus ook dat deze mythische berg is vernoemd naar de 7de-eeuwse reus Idris. De legende gaat dat er twee verschillende uitkomsten zijn als je op de hellingen van deze berg slaapt: je ontwaakte de volgende dag als een dwaas óf een poëet. Er zijn verschillende manieren om deze berg te beklimmen, maar het Minfford Path is waarschijnlijk wel de meest belonende. Je kunt tijdens deze route ook een tussenstop maken om wild te zwemmen in Llyn Cau, een gletsjermeer dat wordt omringd door bergwanden. 

The Golden Road

11 kilometer - gemiddeld - 4 uur voor enkele reis
Andere wandelaars kom je in de wilde en afgelegen Preseli Hills in Pembrokeshire niet zo snel tegen, schapen en wilde pony’s daarentegen wel. Tussen deze heuvels, waar wolken schaduwen werpen over de rotsen en uitgestrekte heide, gaat een prehistorisch landschap verscholen. Het gebied is bezaaid met heuvelforten, grafkamers en staande stenen - volgens overlevering komen ook de kolossale stenen van Stonehenge hier vandaan. De 11 kilometer lange Golden Road, die zich van het westen naar het oosten strekt, loopt langs de ruggengraat van de heuvels en brengt je onder meer langs de steencirkel van Bedd Arthur. 

Ynys Llanddwyn, Anglesey

5,6 kilometer - licht - 2 uur
Mocht je nog niet overtuigd zijn van de schoonheid van de Welshe kust, dan raak je dat wel in Llanddwyn op het eiland Anglesey. De dramatische vergezichten en het schilderachtige licht op het eiland zullen je ongetwijfeld betoveren. De ruïnes van St. Dwynwen’s Church trekken al eeuwenlang pelgrims aan vanwege hun link met St. Dwynwen, de beschermheilige van geliefden in Wales. De rondwandeling van zo’n 5,5 kilometer begint bij de parkeerplaats van Newborough Forest, vanaf waar je de schaduwrijke dennenbossen doorkruist, dat een thuis is voor vele rode eekhoorns. De bossen brengen je uiteindelijk bij een van de mooiste met duinen omzoomde stranden en de oversteek naar Llanddwyn, een rotsachtige landtong dat bij hele hoge vloed en eiland wordt. 

Openingsbeeld: WLDavies/iStock