3 fantastische nationale parken van Spanje

Redactie Lonely Planet

Spanje begon al in 1918 natuurgebieden te preserveren, ver voor de meeste andere Europese naties. Intussen heeft het land 15 nationale parken (dit jaar wordt waarschijnlijk een 16de geinaugureerd), van het onbekende Cabañeros bij Toledo tot aan de Teide op Tenerife, het meest bezochte park van Europa.

Alle parken zijn gratis toegankelijk, maar om kwetsbare ecosystemen te beschermen worden bezoekersaantallen vaak gereguleerd. Veel van deze bestemmingen zijn goed bewaarde geheimen van het land, weinig bekend onder de outdoorliefhebbers die eerder naar Zwitserland, de Italiaanse Dolomieten of het Franse eiland Corsica gaan.

Picos de Europa

Picos de Europa werd in 1918 het eerste van de 16 nationale parken van Spanje. Je vindt er een mix van ijzige toppen en bergweides in Noord-Spanje, verspreid over drie berggroepen. Ondanks de nabijheid van steden als Santander en Gijón is het park afgelegen genoeg om kleine enclaves van Cantabrische bruine beren en Iberische wolven te huisvesten.

De Picos de Europa zijn een fantastisch wandelgebied. Het panoramische hoogtepunt, en een van de mooiste wandelingen van Spanje, is de 11 kilometer lange Ruta del Cares, die door de steile rotswanden van het ravijn leidt, langs duizelingwekkende hoogtes, scherpe afgronden en donkere tunnels.

Nationaal Park Cabrera bestaat voor het grootste gedeelte uit water | Foto: AlexanderNikiforov / iStock

Cabrera Archipel

Cabrera is een park met een menselijke populatie van precies nul, dat een gebied beslaat van 90.000 hectare (hoofdzakelijk zee). Dit is een van de best beschermde stukjes mediterraanse kust, een archipel van 19 eilanden en eilandjes dat zo’n 15 kilometer verwijderd ligt van vakantiebestemming Mallorca, in de Spaanse Balearen.

Het grootste deel van het park is alleen voor onderzoek toegankelijk; slechts één van de eilanden, Illa de Cabrera, kan door reizigers worden bezocht, met niet meer dan 300 personen per dag. De droge, heuvelachtige landmassa huist hagedissen, vogels en een verlaten 14de-eeuws fort.

Om het water van het park te ontdekken kun je relaxen op Sa Plageta, een rustiek strand dat alleen per boot te bereiken is, of een snorkeltrip boeken in de berschermde marine omgeving van de archipel.

Sierra Nevada rijst op achter Alhambra | Foto: Carlos Antunes / iStock

Sierra Nevada

Het grootste nationale park van Spanje omvat de machtige Sierra Nevada, dat als een ijzige schildwacht achter de Alhambra in Granada oprijst. Het is een veelzijdige plek met geschiedenis, natuur en spannende sporten als paragliden en rotsklimmen.

Hier ligt de hoogste berg van Spanje (Mulhacén is 3.479 m hoog), de hoogste bestrate weg, het meest zuidelijke skiresort van het continent en Berber-achtige dorpjes die zich als een ketting langs de zuidelijke hellingen uitspreiden.

Lokaal worden deze dorpjes Las Alpjarras genoemd, en ze waren de laatste toevlucht voor Noord-Afrikaanse moslims in Spanje. In de zomermaanden vind je hier wilde landschappen met rijke schatten, waaronder bijna een derde van de inheemse plantensoorten van Spanje, en de grootste ibexpopulatie van het land.

Meerdaagse wandelpaden verbinden witgeschilderde dorpjes, waar sfeervolle accommodaties zitten in traditionele huizen met platte daken.

Openingsbeeld: Eva Corbella Fotografia / iStock