10x de prachtige natuur van Ierland

Redactie Lonely Planet

Alles wat je gehoord hebt is waar: Ierland is prachtig. Van de sombere leegte van Connemara, het ongetemde Donegal, de Cliffs of Moher en de Causeway Coast in Noord-Ierland; dit zijn de tien mooiste plekken van Ierland.

Giant’s Causeway

Deze spectaculaire rotsformatie – het enige UNESCO Werelderfgoed van Noord-Ierland – is een van de indrukwekkendste landschappen van Ierland. Het is een uitgestrekt gebied van dicht bij elkaar gepropte zeshoekige stenen pilaren van verschillende hoogtes, die door reuzen lijken gemaakt.

Het fenomeen wordt uitgelegd in de Giant’s Causeway Visitor Experience, dat zich in een modern, milieubewust gebouw bevindt, half verstopt in de heuvels boven de zee. De Giant’s Causeway zelf bezoeken is gratis, maar om te parkeren moet je een combi-ticket voor het bezoekerscentrum kopen; losse parkeertickets zijn er niet.

De Cliffs of Moher | Foto: no_limit_pictures / iStock

Cliffs of Moher

Op een heldere dag zijn de Cliffs of Moher (Aillte an Mothair, of Alltreacha Mothair) overrompelend mooi. De kaarsrechte kliffen zijn 214 meter, met na de rand niets dan de eeuwig woelige Atlantische Oceaan.

Het uitzicht rijkt tot aan de Aran Islands en de heuvels van Connemara, en de zonsondergang verandert de lucht in een caleidoscoop van amber, amethist, roze en donkerrood. De bekende Ierse trekpleister heeft ook een high-tech bezoekerscentrum, een 19de-eeuwse uitkijktoren en een scala aan wandelroutes. Een boottocht levert het mooiste uitzicht op.

Dun Briste

Dun Briste, een opmerkelijke brandingspilaar omgeven door de schuimende zee, is het bekendste natuurverschijnsel van het graafschap Mayo. Volgens de legende dreef St. Patrick alle adders uit Ierland naar de pilaar bij Downpatrick Head, waarmee hij het eiland vrij van slangen maakte. Probeer op een heldere dag te gaan voor het beste zicht. Je kunt het grootste deel van de weg naar de klif met de auto afleggen, maar zult nog zo’n 400 meter moet lopen. Dun Briste is 6 kilometer ten noordoosten van Ballycastle.

De brandingspilaar raakte in 1393 los van het vasteland tijdens een zware storm, waarbij een paar ongelukkigen strandden (ze werden later gered). Er staan vandaag de dag zelfs nog restanten van bouwwerken bovenop.

Gap of Dunloe in de zomer | Foto: e55evu / iStock

Gap of Dunloe

De Gap of Dunloe in de regio Killarney is een idyllische vallei genesteld tussen de Purple Mountain en de oostelijke toppen van MacGillicuddy’s Reeks. In de zomer kan het druk worden met bussen vol dagjesmensen die een uurtje rondrijden in een paard-en-wagen. Vermijd de massa’s en huur een fiets om de route te verkennen op twee wielen.

Sliabh Liag

De Cliffs of Moher krijgen de meeste aandacht, maar de kliffen van Sliabh Liag (Slieve League) in Zuidwest-Donegal zijn hoger (en gratis). Deze spectaculaire kliffen zijn zelfs enkele van de hoogste in Europa; ze storten zo’n 600 meter de diepte in.

Carrauntoohil

Macgillycuddy’s Reeks is de hoogste bergketen van Ierland, en Carrauntoohil, in de regio Killarney, is de hoogste top van het land (1.040 meter). Er zijn verschillende routes naar boven, maar zelfs de eenvoudigste route vereist goede wandelervaring en navigatieskills; op de moeilijkste paden moet je zelfs rotsen beklimmen.

Zonsondergang boven The Burren | Foto: mammuth / iStock

The Burren

De rotsachtige, door wind getekende regio The Burren, in het noorden van het graafschap Clare, is een uniek maanlandschap van kale, grijze kalksteen die onder eeuwenoude zeeën is gevormd en toen door een groot geologisch cataclysme omhoog is gedreven. Het gebied beslaat zo’n 250 vierkante kilometer aan blootliggend kalksteen.

Bloemen geven The Burren in de lente een prachtige, zij het kortsondige, plukjes kleur te midden van de kille schoonheid. In de omgeving vind je dorpjes als het muzikale Doolin aan de westkust, Kilfenore landinwaarts en charmant Ballyvaughan in het noorden, aan de oevers van Galway Bay.

Lough Glencar Waterfall

Onder meer de dichter WB Yeats viel als een blo voor deze 15 meter hoge vallende stroom, dat zich in het mooiste gedeelte van Lough Glencar bevindt – hij komt in zijn gedicht The Stolen Child voor. Er is geweldig uitzicht over het water, vooral bij zonsondergang, en de waterval is al helemaal indrukwekkend na zware regenval.

Lough Tay tussen de Wicklow Mountains | Foto: Dawid Kalisinski Photography / iStock

Lough Tay

Midden in de Wicklow Mountains bevindt zich Lough Tay (ook bekend als Guinness Lake), tegen een achtergrond van steile puinhellingen die van Luggala (Fancy Mountain) naar beneden komen. Deze idyllische vallei is een van de populairste bestemmingen van de regio en is omgeven van spectaculaire landschappen.

Caves of Keash

Zo’n 6 kilometer ten zuidoosten van Ballymote bevinden zich deze fantastische kalkstenen Caves of Keash, hoog in Keshcorran Hill; de perfecte plek voor een leuke expeditie. Je kunt parkeren bij de voet van de heuvel en verder naar boven klimmen. Het duurt niet lang om aan te komen bij de 16 grotten, waarvan sommige behoorlijk diep zijn en waarvandaan je geweldig uitzicht hebt over het omliggende landschap. Let op: als het geregend heeft kan het glad zijn.

Openingsbeeld: benedek / iStock